Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Чернівецький архієрей УПЦ (МП), в якого СБУ проводила обшуки, помолився з архієреєм РПЦ в Молдові

    Митрополит “Чернівецької єпархії” УПЦ в єдності з Московським патріархатом Мелетій (Єгоренко), у якого СБУ знайшли російське громадянство, знаходиться у Молдові.

    Мелетій 1 грудня в соборі на честь російського національного героя, князя Алєксандра Невського разом із місцевим архієреєм Московського патріархату в Молдові Петру (Мустяце) провів спільну літургію на честь ювілею духовної служби. Про це повідомляє пресслужба єпархії РПЦ в Молдові.

    Повідомляється, що Мелетія супроводжували служителі Чернівецької єпархії.

    У Молдовській єпархії РПЦ зазначили, що архієпископа Петру пов’язує багаторічна духовна дружба з митрополитом Мелетієм, саме тому він був запрошений взяти участь в урочистій службі з нагоди 55-річчя Високопреосвященного Архієпископа Петру та 35-річчя його служіння на кафедрі. Але оскільки митрополит Мелетій не зміг бути присутнім тоді, він захотів приїхати до Молдови зараз.

    Раніше митрополит УПЦ МП в Чернівцях Мелетій (Єгоренко) прокоментував новий статус УПЦ МП після Собору в Феофанії. Він розповів у інтерв’ю, що УПЦ МП не є автокефальною церквою і що автокефалія УПЦ МП може бути наступним їхнім кроком. Таким чином УПЦ МП продовжує перебувати під управлінням Церкви-окупанта – Московського патріархату.

    У кінці листопада Служба безпеки провела контррозвідувальні заходи на території Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ, що в єдності з Московським патріархатом. У результаті слідчих дій правоохоронці виявили документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

    Також викрито листування керівників єпархії зі своїми московськими кураторами, в яких вони отримують «методички» щодо «особливостей» проведення церковних літургій після повномасштабного вторгнення.

    Представники РПЦ ставили завдання займатися дезінформацією щодо суспільно-політичної обстановки в Україні та ситуації на фронті. Зокрема, вимагали від священників УПЦ (МП) заперечувати збройну агресію рф в Україні, розповідати про нібито утиски «московської церкви» тощо.

    Служба безпеки України знайшла і склади з оптовими партіями прокремлівської літератури, яка вихваляє країну-агресора та закликає підтримати окупантів. Також СБУ виявила нацистську символіку і «методички» кремля на об’єктах УПЦ МП у Закарпатській, Рівненській і Житомирській областях.

    Натомість в УПЦ (МП) обурені обшуками СБУ і «готові стати на захист».

    Найсвіжіше

    Популярне