П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    «Ми не оголошували автокефалію, ви не знайдете такого слова», – єпископ УПЦ МП про їх новий статус

    Митрополит УПЦ МП в Чернівцях Мелетій (Єгоренко) прокоментував новий статус УПЦ МП після Собору в Феофанії. Він розповів у інтерв’ю для orthodoxie.com, що УПЦ МП не є автокефальною церквою і що автокефалія УПЦ МП може бути наступним їхнім кроком. Таким чином УПЦ МП продовжує перебувати під управлінням Церкви-окупанта – Московського патріархату.

    «Як я вже сказав, ми не проголошували автокефалію. Ви не знайдете такого слова у рішеннях нашого Собору. Там йдеться про повну незалежність та самостійність. Відповідно, і визнання від Помісних Церков не потрібно. Ми залишаємось у спілкуванні з ними», – сказав Мелетій.

    Він не виключив, що формальний статус автокефалії може бути наступним етапом розвитку УПЦ МП і що їх нібито готові визнати 10 Помісних Церков.

    «Питання зараз залишилося тільки в слові “автокефалія”, адже всі права автокефальної Церкви в нас уже є. Відносини між нашою Церквою та іншими Помісними Церквами – братні, теплі і доброзичливі. Виходячи з особистого досвіду спілкування з ними можу сказати, що якщо ми порушимо питання автокефального статусу УПЦ, то як мінімум 10 Помісних Церков готові нас визнати відразу», – запевнив Мелетій.

    Єрарх УПЦ МП додав, що їх не визнають ті Церкви, які визнали ПЦУ. Всі інші начебто «готові визнати» УПЦ МП «в новому статусі, коли питання про таке буде поставлене».

    Нагадаємо, архімандрит Вселенського патріархату розповів, що для всіх Помісних Церков УПЦ МП продовжує залишатися звичайною єпархією РПЦ. Також пройшов місяць від Собору УПЦ МП, але нову редакцію статуту досі офіційно не опубліковано.

    Найсвіжіше

    Популярне