П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Пройшов місяць від Собору УПЦ МП, але нову редакцію статуту досі офіційно не опубліковано

    Пройшов вже місяць, а в УПЦ московського патріархату досі офіційно не опублікували новий змінений статут, який був прийнятий на соборі УПЦ МП 27 травня в Феофанії.

    Про це йдеться в аналітичному матеріалі Духовного Фронту України.

    Єдиний неофіційний документ був опублікований архімандритом Кирилом (Говоруном), на основі якого ми робили висновки щодо залежності до РПЦ, через згадування грамоти Алєксія ІІ в 1 пунтці цього неофіційного статуту.

    Зволікання із публікацією нового статуту може свідчити про нещирі прагнення УПЦ МП до незалежності від московського патріархату, або про нерішучість Онуфрія довести почату справу до кінця.

    Відносно стримана реакція від РПЦ може свідчити на те, що УПЦ МП можуть відкотити всі зміни назад, як про це говорив архімандрит Кирило (Говорун). У цьому напрямку працює митрополит Антоній (Паканич) – лідер проросійського крила в УПЦ МП і нардеп Вадім Новінський.

    Також речник УПЦ МП Климент Вечеря говорив, що якби УПЦ МП проголосила автокефалію, це закінчилося б «розколом і глобальною кризою в українському православ’ї».

    Після собору в Феофанії очільник УПЦ МП Онуфрій (Березовський) дуже сильно хоче добитись від президента України, щоб він не допустив, або придушив в Україні прагнення і волевиявлення людей на місцях, які хочуть змінити конфесійну приналежність. Онуфрій вимагає від Зеленського зупинити переходи парафій до ПЦУ і це все гарно перегукується із заявами Паканича про «захоплення».

    Таким чином в УПЦ МП хочуть існувати так, як існували до 24 лютого – початку повномасштабного вторгнення і абсолютно не розкаюються за своє перебування в Московському патріархаті.

    Найсвіжіше

    Популярне