П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Очиститися не можна толерувати “русскій мір”. Де поставить кому Синод УПЦ (МП)?

    Напередодні засідання Синоду УПЦ (МП), що може стати доленосним, СБУ провела масові обшуки у храмах, монастирях та офісах цієї Церкви. Який сигнал УПЦ (МП) отримала від президента Володимира Зеленського, яких рішень очікують від церковного керівництва і які перешкоди чинить РПЦ читайте в матеріалі “Духовного Фронту України”.  

    Облава на “свідків русского міра”

    Ранок вівторка 22 листопада для верхівки Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом) почався не з кави. Ледь не вдосвіта співробітники Служби безпеки України, за підтримки працівників Національної поліції та бійців Національної гвардії завітали з обшуками до головного офісу УПЦ (МП), Києво-Печерської лаври, та низки церковних офісів та храмів на Рівненщині. Не оминули і Корецький ставропігійний жіночий монастир, що є власністю суто Російської православної церкви і підпорядковується безпосередньо Московському патріарху Кірілу.

    Як пояснили в СБУ, заходи мають на меті протидію підривній діяльності російських спецслужб в Україні, а саме:

      • недопущення використання релігійних громад «як осередку «русского міра»;
      • перевірки даних про використання приміщень монастирів для переховування диверсійно-розвідувальних груп, іноземних громадян, зберігання зброї;
      • убезпечення населення від провокацій і терористичних актів;

    “Русскій вєстнік” на Рівненщині та нова підозра архиєрею УПЦ (МП)

    Про те, що знайшли правоохоронці в осередку “свідків русского міра” в Києво-Печерській лаврі, де часом “звон пливьот над Росією” поки не повідомляється. Водночас, вже є попередні результати обшуків в управлінні “Сарненської” єпархії УПЦ (МП).

    Так, окрім чималих коштів готівкою там знайшли російські пропагандистські матеріали, на кшталт “Русскій вєстнік”, “Россія пєрєд вторим прішествієм”, “Очєркі по історії русской святості” і т.і.

    Ми вже писали про очільника цієї єпархії, митрополита “Сарненського та Поліського” Анатолія (Гладкого), який на Рівненщині є чи не найактивнішим “свідком русского міра”. Так от, за даними наших джерел, СБУ за результатами обшуків уже готує підозру цьому архиєрею УПЦ (МП).

    “Конкретна реакція” президента і спецслужб

    Останню активність української спецслужби у релігійній сфері можемо пов’язати із нещодавньою заявою президента Володимира Зеленського. “Ми не втручаємося (у діяльність УПЦ (МП) – Ред.), але відповідати за свої дії вони повинні, як і будь-яка людина”, – заявив Глава держави, коментуючи останні скандали, пов’язані з УПЦ (МП).

    До того ж президент України Володимир Зеленський пообіцяв розібратись у питанні релігії і розпочав консультації із висококваліфікованим релігієзнавцем Віктором Єленським. Важливо нагадати, що саме цей релігієзнавець займав державницьку і проукраїнську позицію, зокрема говорив, що Московському патріархату не місце в Україні. Він також висловив переконання, що керівництво УПЦ МП має карати кліриків-колаборантів.

    Заяву президента та дії українських правоохоронців можна розцінити ще як сигнал керівництву УПЦ (МП) – очистіться від “свідків русского міра” або, якщо ви поділяєте їхні погляди, нестимете відповідальність разом з ними. За “збігом обставин”, масові обшуки в осередках УПЦ (МП) сталися акуратно перед засіданням Синоду УПЦ (МП), що відбудеться у середу, 23 листопада.

    Що може вирішити Синод УПЦ (МП)

    Наразі ніхто не може передбачити чим закінчиться це засідання керівного органу УПЦ (МП). Цілком можливо, що ці збори церковного керівництва (якщо вони матимуть місце) відбудуться формально, без гучних заяв та рішень.

    Водночас також цілком можливо, що Синод УПЦ (МП) ухвалить вольові рішення щодо очищення своїх лав. А список там зібрався чималий. Хоча б взяти тих, хто брав участь у кремлівському шабаші з “приєднання” тимчасово окупованих територій України. За деякою інформацією, митрополит “Кіровоградський та Новомиргородський” Іоасаф (Губеня), в якого СБУ вже проводила обшуки наприкінці жовтня, вже подав заяву “за власним бажанням”. Серед кандидатів “на виліт” є й керуючий справами УПЦ МП митрополит Антоній (Паканич), чия персона обросла вже критичною масою негативної інформації як чи не головного “свідка русского міра” в УПЦ (МП).

    Керуючий справами митрополит Антоній (Паканич) зараз всіляко намагається зберегти свою посаду і позиції. Його становище в очах предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Онуфрія (Березовського) не врятував навіть спільний вояж арихєреїв до Німеччини на зустріч з ексдепутатом та протодияконом Вадимом Новинським. Останнім часом, щоб хоч якось поправити своє становище, митрополит Антоній усердно займається благодійною допомогою за спонсорські кошти Новинського. Чи це допоможе? Побачимо.

    Діалог з ПЦУ і мир з Вселенським патріархом 

    Синод УПЦ (МП) не повинен обмежитися лише очищенням своїх лав. На думку Андрія Пінчука, священника УПЦ (МП) з Дніпропетровщини та відомого критика керівництва Церкви, синодали повинні офіційно розпочати діалог з Православною Церквою України та відновити спілкування з Помісними Церквами, в першу чергу, із Вселенським Патріархатом:

    • Звертаємося до Священого Синоду УПЦ з проханням негайного відновлення євхарістичного спілкування з Константинопольською та іншими помісними православними Церквами.
    • Заради церковного миру в Україні просимо Священний Синод УПЦ створити синодальну комісію для початку богословського діалогу з Православною Церквою України.

    Якщо взяти до уваги попередні рішення Синоду УПЦ (МП), де було вирішено очистити статут від прямих згадувань Московського патріархату, то можна припустити, що в такому ж ключі будуть прийняті наступні рішення Синоду – подалі від Москви, поближче до України. Військові перемоги України лише сприяють тому, що проукраїнське крило УПЦ (МП) має всі шанси диктувати подальші плани і кроки на майбутнє.

    До сьогодні УПЦ (МП) перегородила собі шлях діалогу з ПЦУ жорсткими попередніми умовами. Зокрема, там заявили, що весь єпископат ПЦУ має отримати нові хіротонії, а вже потім з ними розпочнуть діалог Онуфрій і Ко. Звісно, митрополит Епіфаній та єпископат ПЦУ на таке ніколи не піде. Якщо ж ці жорсткі умови будуть пом’якшені, то є всі шанси розпочати реальний діалог. До того ж, це допоможе УПЦ (МП) очиститись і відновити свої втрачені позиції в очах українського народу.

    Першим кроком могло б стати відновлення згадування імені Вселенського патріарха Варфоломія під час Літургій. Онуфрій може припинити повторювати рішення, продиктовані раніше Москвою, і відновити згадувати предстоятеля Матері-Церкви – патріарха Варфоломія. А далі в УПЦ (МП) мали б думати, як реабілітуватись за проґавлену можливість на Об’єднавчому соборі у 2018 році, коли Онуфрія могли вибрати предстоятелем об’єднаної Церкви.

    Воля піти проти сили РПЦ

    Щоб ухвалити такі рішення, членам Синоду УПЦ (МП) треба буде проявити неабияку волю і піти супроти своїх “старших братів” з РПЦ. У Кремлі вже назвали обшуки СБУ у лаврі “війною з РПЦ”.

    У самій РПЦ погоджуються з позицією Кремля. “Російська Православна Церква, несучи служіння в Росії, в Україні та Білорусії, вже була в ролі мішені, обраної безбожною владою для знищення. Ми молимося за одновірців у Києво-Печерській Лаврі, які стають жертвами беззаконня і закликаємо всіх небайдужих людей зробити все можливе, щоб переслідування припинилися, а давня святиня залишалася місцем молитви за мир”, – заявив Владімір Лєгойда, голова Синодального відділу РПЦ зі зв’язків із суспільством та ЗМІ.

    За нашими даними, митрополит Іларіон (Алфєєв), якого, нібито, відправили у заслання у Будапешт, насправді дуже активно там займається дипломатією. Церковною і не тільки. Бо російські дипломати у більшості країн ЄС стали просто нерукопожатими.

    І зараз саме цей митрополит  РПЦ всіма своїми силами перешкоджає, на жаль не безуспішно, архиєреям УПЦ (МП) налагодити хоча б не формальні зв’язки з іншими Помісними Церквами.

    Найсвіжіше

    Популярне