П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    “Є конкретна реакція”: Зеленський прокоментував останні скандали з УПЦ (МП)

    Президент Володимир Зеленський прокоментував останні скандали, пов’язані з УПЦ (в єдності з Московським патріархатом).

    Про це глава держави розповів під час пресконференції із представниками ЗМІ у середу, 16 листопада.

    Зеленський запевнив, що є “конкретна реакція СБУ на конкретних людей” з УПЦ (МП).

    “Ми не втручаємося (у діяльність УПЦ (МП) – Ред.), але відповідати за свої дії вони повинні, як і будь-яка людина”, – сказав він.

    Президент запевнив, що йому відомо про останній інцидент з Києво-Печерською лаврою, де у храмі виконували пісню, яка прославляла Росію. За його словами, у зв’язку з цим інцидентом була заведена кримінальна справа.

    “Тільки так, згідно із законодавством ми маємо боротися з такими речами. Я непрофесійна людина в церковному праві, але хочу розібратися, щоб допомогти. Є люди, які кажуть, що ми маємо посилити суб’єктність інституції, яка займається релігіями (Держслужба з питань етнополітики та свободи совісті при Мінкульті). Я бачу, що є запит у суспільстві, щоб держава допомогла у цьому питанні. Але все потрібно робити по закону”, – наголосив глава держави.

    Співи у Києво-Печерській лаврі про “матушку-Русь”

    13 листопада до соцмереж потрапило відео, як у храмі на території Києво-Печерської лаври група людей виконувала пісню, що прославляла Росію.

    Спочатку в УПЦ (МП) заявляли, що відео – фейк, а звук наклали штучно. Проте згодом стало відомо, що відео – не монтаж і не фейк.

    Намісник Києво-Печерської лаври, митрополит Павло був вимушений підтвердити, що відео дійсно достовірне, але пояснив, що люди співали після служби, а священник просто не догледів. Митрополит додав, що тепер цього священника відсторонено від богослужінь.

    У свою чергу, Служба безпеки відкрила кримінальне провадження за фактом цього інциденту.

    Інші скандали з УПЦ МП

    У Мережі дедалі частіше з’являється інформація, що деякі священнослужителі УПЦ (МП) підтримують російську агресію, а на окупованих територіях – відкрито співпрацюють з ворогом.

    Так. в.о. голови СБУ Василь Малюк підтвердив, що в діяльності УПЦ (МП) є загрози ворожого впливу.

    Нещодавно на Вінниччині провели обшуки і вручили підозру митрополиту “Тульчинському і Брацлавському” УПЦ (МП) Іонафану. За словами правоохоронців, єрарх розпалював релігійну ворожнечу.

    8 листопада на Харківщині викрили настоятеля храму УПЦ (МП). Стало відомо, що під час окупації Куп’янського району священник закликав своїх парафіян підтримувати окупантів.

    Найсвіжіше

    Популярне