П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Розкол в УПЦ МП: «верхи» хочуть жити по-старому, а «низи» – ні

    Повномасштабне російське вторгнення в Україну створило багато нових викликів для українського суспільства та змусило переглянути чи навіть кардинально змінити погляди на певні речі. Одним з найгостріших питань стала діяльність філії Російської православної церкви в Україні – Української православної церкви.

    Після 24 лютого погляди частини священнослужителів УПЦ почали змінюватись – багато хто говорить про необхідність відходу від РПЦ, переходу до ПЦУ. Водночас є й такі, які намагаються всидіти на займаних посадах, не викликавши обурення у вірян і задовільнивши вимоги РПЦ. Так і відбувається розкол всередині УПЦ, який намагаються замовчувати …

    Таким прихильником РПЦ на Рівненщині залишається митрополит «Сарненський та Поліський» УПЦ Анатолій (Гладкий). Він до останнього обіцяв бути присутнім на Об’єднавчому Соборі Українського Православ’я 15 грудня 2018 року та підтримати створення ПЦУ. Але ні …

    Один із священників «Сарненсько-Поліської» єпархії УПЦ у відвертій бесіді розповів причини такої поведінки владики Анатолія.

    «Анатолій є прихильником УПЦ у складі Російської Православної церкви, оскільки велику частину свого життя провів в середовищі російських священників. Він навчався в Ленінградській духовній академії разом з патріархом РПЦ Кирилом, з яким й досі підтримує дружні відносини. Незважаючи на бойові дії та окупацію територій України, митрополит Анатолій постійно здійснює візити до Росії», – розповів клірик.

    «Як наслідок і відповідні вказівки нам надходять – духовенству єпархії Анатолій сказав не визнавати збройної агресії рф  щодо України, оскільки, як на його думку, це виключно політична складова між двома державами, яка ніяким чином не стосується церковного життя. Замість слова «війна» використовувати у офіційних документах та проповідях словосполучення «останні події в країні», «погіршення політичної ситуації в країні» і т.і.», – наголосив священник.

    І після цього вони – єрархи УПЦ МП – називають себе «українською церквою»…

    Найсвіжіше

    Популярне