П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    В УПЦ МП заявили, що не мають стосунку до співів в Лаврі, бо священник «не очолює богослужіння»

    18 листопада 2022 року кандидат богослов’я, викладач Київської духовної академії і семінарії УПЦ МП протоєрей Володимир Долгих прокоментував відео, на якому парафіяни УПЦ МП співають у Києво-Печерській лаврі пісню зі словами «звон плывет над Россиею, пробуждается матушка-Русь».

    Коментар богослова розмістив YouТube канал «Перший Козацький».

    Священник УПЦ МП знімає відповідальність зі свого колеги і каже, що священник УПЦ МП тут ні при чому, а на відео знято людей, які займаються в храмі своїми справами. «Є один священник, який просто стоїть розмовляє з кимось із людей, тобто він не очолює богослужіння і тому до того, що співається, не має відношення», – зауважив отець Володимир.

    Клірик УПЦ МП вважає, що треба дочекатися результатів технічної експертизи, бо «ми не знаємо напевно, фальсифікація це чи ні; ми не знаємо, чи був накладений на зняте відео звукозапис».

    Водночас священник УПЦ МП не пояснив, чому і за що митрополит УПЦ МП Павло (Лебідь), намісник Києво-Печерської Лаври покарав архімандрита Захарію, який був під час проросійських співів у храмі і який за його словами «не винний».

    Стосовно звинувачень у тому, що «в Лаврі моляться за Росію», представник УПЦ МП виправдовувався, що пісня – це не молитва, навіть якщо в ній згадується Богородиця. «За своїм змістом цей піснеспів є світським, хоч і прославляє Богородицю; там немає ніякої богословської думки», – переконує священник УПЦ МП.

    Замість вибачень за проросійські співи, протоієрей Володимир Долгих запропонував подумати, для чого взагалі було викладено це відео. На його думку, поширення цього відео «сіє ворожнечу серед людей, сварить між собою християн, і нічого доброго з цього вийти не може».

    Далі клірик УПЦ МП переконував, що УПЦ МП не має стосунку до росії, а є «Тілом Христовим» і виконує функцію «приведення людей до Бог».

    Стає зрозуміло, що в УПЦ МП намагаються перекинути відповідальність із священства на вірян, але виходить не дуже вдало, адже віряни УПЦ МП не будуть виконувати ніяких співів без дозволу, «благословення» священника. Очевидно, що пісня «про дзвони над росією» теж була виконана з дозволу архімандрита Захарію, який мовчки ігнорував її.

    «Матушка-Русь» в Києво-Печерській лаврі

    Як повідомляв Духовний Фронт України, священник ПЦУ Михайло Омельян опублікував повне відео з Лаври і чекає вибачення за звинувачення у брехні. Також стало відомо, що лаврський “диригент” співу”Звон плывёт над Россиею” тікає за кордон від правосуддя, за допомогою Новінського. Релігієзнавець Ігор Козловський назвав системним явищем проросійські піснеспіви у Києво-Печерській лаврі. СБУ відкрила кримінальне провадження щодо прославляння «русского міра» у Києво-Печерській Лаврі.

    Попри те, що архієпископ УПЦ МП (Іона) Черепанов і митрополит УПЦ МП Павло (Лебідь) визнали, що у Лаврі справді співали про «дзвони над росією», головна юристка УПЦ МП Вікторія Кохановська назвала відео «провокацією» від ПЦУ. Коханівська заявила, що «на ПЦУшного Омеляна Михайла, до Поліції України подано, до Шевченківського районного суду, також подано скарги, заяви і до СБУ направлено, бо ВИМАГАЄМО за сколот в державі, почати притягувати до відповідальності ПЦУшників».

    Раніше Кохановська грозилась, що подала до суду на священника ПЦУ, який опублікував відео зі співами про «матушку Русь».

    Нагадаємо, 13 листопада священник ПЦУ Михайло Омельян опублікував відео на якому чутно, як у Києво-Печерській лаврі віряни УПЦ МП співають пісню про «захист Росії» Богородицею. Відео йому надали студенти Київської Православної Богословської Академії. Пізніше у СБУ і Нацполіції повідомили, що вже працюють над відео з Печерської лаври, де співають «Звон плывёт над Россиею». Міністр Ткаченко заявив, якщо відео про “Матушку-Русь” автентичне, послідують процесуальні дії щодо очільників УПЦ МП.

    Найсвіжіше

    Популярне