Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Це ж системне явище, – Ігор Козловський про піснеспіви у Києво-Печерській лаврі

    Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом прославлення “русского мира” в Києво-Печерській лаврі. Проте проблема УПЦ МП виходить далеко за межі конкретного інциденту.

    Про це “Апострофу” розповів релігієзнавець Ігор Козловський.

    “Це ж системне явище, яке включає велику кількість випадків колаборантів, певну риторику з вуст діячів Московського Патріархату, різноманітні листівки, буклети. Тобто це системність і проблема, яка говорить про те, що 30 років просувалися ідеї “русского мира”, які давали певні плоди”, – пояснив він.

    Козловський додав, що парафіяни, священики, ченці УПЦ МП перебували під впливом фактично “окупації свідомості”. Їхня свідомість виявилася відкритою для вкидань російської пропаганди, які базувалися на наративах радянщини про “братні народи”.

    “Тому це відео – лише верхівка айсберга, крапелька. Ті, хто бував на таких Богослужіннях, підтверджують, що це системність, а не випадок. Такі пісні співалися роками та десятиліттями. Для них це вже частина внутрішнього життя, а не лише церковного”, – пояснив релігієзнавець.

    Найсвіжіше

    Популярне