Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит УПЦ МП Павло розповів, що деякі монахи покинули Лавру, бо хотіли поминати Гундяя

    Намісник Києво-Печерської лаври митрополит УПЦ МП Павло (Лебідь) прокоментував інформацію російських ЗМІ про «вигнання» з монастиря насельників, які наполягають на поминанні московського патріарха Кіріла (Гундяєва).

    «Ніхто нікого не вигнав і не виганяє за такі дії. Є люди, які після Собору УПЦ заявили, що ми тепер нібито розкольники. Вони перестали причащатися, ходити до храму та спілкуватися з братією. В результаті вони самі покинули монастир, але зробили це без мого благословення. Це монах Лазар, о. Єлевферій та о. Климент», – сказав намісник Лаври у коментарі для наближеного до УПЦ МП видання «СПЖ».

    За словами митрополита Павла, московського патріарха поминають у молитвах усі охочі насельники, але на службах виконуються рішення Феофаніївського Собору УПЦ МП, тобто не згадують його імені. Щодо незгодних, то Лебідь наголосив: пішли вони за власною ініціативою.

    «Я не виганяв нікого, витримав паузу. Потім запросив їх до себе та запитав – чому ви не причащаєтеся? Адже вони ходили по храмах, де патріарха поминають, але навіть там ніде не причащалися. Я вважаю, що для монаха і священника це дуже тривожний знак. Адже за канонами, якщо священнослужитель не причащається протягом трьох недільних днів, то він має бути вивержений із кліру. А тепер уявіть, де травень (Собор УПЦ МП відбувся 27 травня, – ред.), а де – листопад», – сказав єрарх УПЦ МП.

    Він розповів, що насельники, які пішли, протягом довгого часу багато уваги приділяли темам, які на те не дуже заслуговували: «Коли патріарх зустрівся з папою римським (у Гавані, – ред.), вони мені наполегливо розповідали, що Патріарх – єретик, тепер ось інша крайність. Коли була популярна боротьба з кодами, вони виступали проти кодів, коли з’явився коронавірус, вони були проти, щоб братія здавала аналізи».

    Оскільки насельники пішли без благословення, вони зараз перебувають під забороною, каже митрополит УПЦ МП. «Але якщо хтось із ігуменів чи намісників погодиться прийняти їх до себе, він може написати мені листа і тоді я заборону зніму. Зроблено це, щоб не було хитання чернечого та священницького чину», – додав він.

    Нагадаємо, на початку травня 2022 року у ЗМІ навпаки писали, що митрополит Павло (Лебідь) вигнав монаха з Києво-Печерської лаври, бо той не хотів поминати московського патріарха Кіріла.

    Сам митрополит «незалежної» УПЦ МП Павло (Лебідь) молився з священниками Московського патріархату в Ізраїлі у жовтні цього року. Він також отримав подарунок від Єрусалимського патріарха. Крім цього у ЗМІ з’явилась інформація, що митрополит Павло відвідав Туреччину де зустрівся із представниками Московського патріархату. Від них Павло мав отримати нові вказівки для організації протидії розбудові в Україні Помісної Автокефальної Церкви. Він виконував завдання керуючого справами УПЦ МП митрополита Антонія (Паканича) – лідера проросійського крила УПЦ МП.

    Кремль фінансує Єрусалимську Церкву, а посли РФ постійно зустрічається із патріархом Феофілом. Нещодавно відбулась нова така зустріч. РФ використовує Єрусалимського Патріарха, як інструмент, щоб протидіяти юрисдикції Вселенського патріарха.

    Водночас митрополит Антоній (Паканич) початок жовтня також провів за кордоном. Перед виїздом він ініціював через лідера організації «Сестринство» Вікторію Кохановську проведення 9 жовтня спільного загального мітингу вірян УПЦ МП біля Київської обласної військової адміністрації прикриваючись гаслами недопущення рейдерського захоплення храмів. Акцію підтримав прихильник «руського миру» Віктор Вишневецький, відомий «православний» бізнесмен.

    Найсвіжіше

    Популярне