П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ назвали напад росії на Україну «захистом»

    Заступник голови Синодального відділу із взаємин Церкви із суспільством та ЗМІ Вахтанг Кіпшидзе назвав напад росії на Україну «захистом». Так він пояснив, чому в Московському патріархаті не протестують проти війни.

    Кіпшидзе у ефірі RTVI сказав, що «християнські церкви завжди благословляли військове служіння», розглядаючи його «як служіння захисту, служіння захисту Вітчизни та служіння ближнім, заради яких людина йде на фронт, захищає їх та приймає смерть». Людина має «право на самозахист», – додав представник РПЦ.

    Кіпшидзе згадав про звернення 300 священників РПЦ, які виступили проти вторгнення росії в Україну і зазначив, що «західним країнам хочеться, щоб у питанні війни РПЦ стала опозиційною силою у суспільстві, і це звернення священників вони розглядають саме в цьому контексті».

    «Церква не стане частиною політичної опозиції, бо Церква перебуває поза політикою. Вона перебуває на боці народу», – запевнив функціонер Московського патріархату.

    Він зазначив, що «у якомусь ідеальному світі може бути не політизована антивоєнна позиція». «Але ми живемо в реальному світі і зараз у нас антивоєнна позиція монополізована антиросійськими політичними силами і використовується не для встановлення миру, а для провокування внутрішніх поділів у російському суспільстві», – вважає представник РПЦ.

    На його думку, та «альтернативна (антивоєнна, – ред.) думка, яка є серед РПЦ, має залишитися поза межами церковної огорожі, тому що це стало формою політичної діяльності, а всередині Церкви – політичній діяльності не місце».

    Моспатріарх Кіріл (Гундяєв) спробував виправдати війну проти України неприйняттям на Донбасі гей-парадів. Очільник РПЦ також цілковито підтримав Владіміра Путіна та російських окупантів, заявивши, що вони «обрали правильний шлях». У РПЦ також порівнювали напад Росії на Україну з «хірургічним втручанням».

    Натомість предстоятель ПЦУ вважає, що в очільнику Росії діє дух антихриста. Патріарх Варфоломій впевнений, що проповіді Кіріла не відповідають православному вченню.

    Варто зазначити, що РПЦ за кордоном перетворилась на токсичну організацію, яка вже майже не асоціюється із Церквою чи вірою в Бога. У Латвії, Литві та Естонії від структури РПЦ вимагають розірвати зв’язки з Москвою та отримати автокефальний (незалежний) статус. 

    Найсвіжіше

    Популярне