Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Намісник Святогірської лаври УПЦ МП порадив шукати причини війни в собі, а не в росії

    Намісник Святогірської лаври УПЦ МП митрополит Арсеній (Яковенко) під час проповіді порадив вірянам не шукати винних в росії і не винити московського патріарха Кіріла (Гундяєва). Виправдовуючи російських окупантів єрарх радить вірянам шукати винних всередині себе, а не зовні.

    Відео проповіді Арсенія опубліковане на Ютуб-каналі «Истина одна».

    Єрарх каже, що це самі українці «гріхами своїми» притягли війну до себе, а про саму війну говорить так, наче це стихійне лихо, що не має винуватців.

    «І як же сьогодні, браття та сестри, від багатьох можна почути, навіть з огляду теперішніх обставин в яких намагаються звинуватити всіх, хто б їм на дорозі не попався, всі їм винні в їхньому нещасті: держава, політика, економіка, Америка, патріарх. Хто там ще винний? Всі винні. А всередину себе ми забули зазирнути? Так це ми винні в цьому безумстві, яке зараз робиться, браття та сестри. Кожен із нас. Гріхами своїми ми притягли цю біду», – сказав митрополит Арсеній.

    Далі митрополит УПЦ МП каже, що «сьогоднішній день, не день звинувачень всіх і вся» і радить звинуватити самих себе: «Ми повинні зрозуміти, що сьогоднішній день, не день звинувачень всіх і вся. Просто подивившись на безумство сучасного світу не заразити свою душу своїм безумством, вчасно зупинитись, як зупинилась та грішниця Євангельська, зупинитись, як Марія Єгипетська. В останній момент свого життя, як розбійник на хресті, виправдати Господа і звинуватити себе».

    Намісник святогірської лаври УПЦ МП, яку рашисти обстрілювали доти, поки ЗСУ не відтіснили окупантів за межі святині називає причиною катастроф гріхи українців. І це при тому, що він особисто відспівував вбитих обстрілами рашистів ченців Святогірської лаври.

    «Ось браття і сестри причини того, що діється сьогодні в сучасному світі. Причини беззаконня, причини гріхів, вони по наростаючій зростають в нашому суспільстві, принесли нам ось це безумство війни і припинитись воно може, коли припиниться всередині наших душ війна з Богом, війна зі своєю совістю, коли в наших душах почнеться війна з ворогом роду людського, з дияволом, за спасіння своєї душі. Ось коли ось це в нашій душі почнеться, ось тоді припиниться війна зовнішня», – каже Арсеній, який до того перерахував гріхи українців.

    Продовжуючи свої роздуми над тим, кого треба звинувачувати він радить вірянам починати із себе, а не звинувачувати росію чи московського патріарха у війні.

    «Починати потрібно не від когось і питати треба не когось, а себе потрібно питати. А якщо почнемо когось питати: уряд винний, патріарх винний то ми дійдемо до того, що в нас і Бог буде винним…Коли ми не хочемо каятись і звинувачуємо всіх навколо, то ніколи не здобудемо мир», – підсумував Арсеній.

    Хто такий митрополит Арсеній (Яковенко)?

    У листопаді 2021 року митрополит РПЦвУ Арсеній (Яковенко) потрапив у реанімацію у Харкові.

    17 серпня 2015  — Онуфрій підвищив Арсенія в сан митрополита і вручив йому білий клобук у Святогірській лаврі вручив. «Виконуючи послух намісника Святогірської Лаври, Ви завжди прагнете явити себе ревним трудівником Огорожі Церковної, добрим і турботливим батьком для всіх, хто з надією на Божу допомогу приходить до святої обителі над Донцем», – сказав тоді Онуфрій.

    У 2018 році Арсеній заявив, що війну почала Україна, а не росія і охарактеризував  війну як громадянський конфлікт всередині України. «За вказівкою Турчинова (спікер парламенту України, в. о. президента України навесні 2014 року, з грудня 2014 секретар Ради національної безпеки і оборони України. — ред.) сюди прийшли війська і почали бомбити Слов’янськ, говорили, що це Росія бомбардує. Я бачив українські гаубиці, „Урагани“, які стріляли по Слов’янську», — заявив у 2018 служитель московського патріархату. «Депутати Верховної Ради кажуть:«Ви говорите неправду. Це були переодягнені росіяни». Я свою «брехню» скажу і на Страшному суді … Тепер, коли конфлікт дійшов уже до такої міри, то йде обстріл з двох сторін. А почався він із Слов’янська, з волі Турчинова, влітку 2014 року», — запевняв митрополит УПЦ МП.

    21 вересня 2020 року у Святогірські лаврі, де Арсеній є намісником, пройшов форум «люди миру». Форум за задумом УПЦ МП мав «примирити ворогуючі сторони».

    Форум підтримав політик Віктор Медведчук. До форуму був залучений Юрій Молчанов, який раніше заявляв, що «мутований націоналізм» призвів до розколу суспільства. Також був присутній нагороджений владіміром путіним співак Олег Карамазов.

    На форумі одна із вірянок РПЦвУ висловила прохання до військовослужбовців ЗСУ «вирити окопи в себе в будинку» замість того, щоб захищати Україну. У проєкті «Люди миру» взяв участь намісник Святогірської лаври Арсеній (Яковенко).

    Обстріли Святогірської Лаври російськими військами

    У квітні російські війська прицільним ударом знищили Свято-Георгіївський скит Святогірської Успенської лаври Московського патріархату в селі Долина Донецької області. Варто зазначити, що кілька днів до цього єрархи УПЦ МП зустрілись із ватажком терористів «ЛНР», для поліпшення співпраці.

    3 червня 2022 року у Святогірській Лаврі УПЦ МП відбулася служба чину поховання вбитих у результаті артобстрілів окупантами ченців. Богослужіння звершив митрополит УПЦ МП Арсеній (Яковенко) та єпископ Інокентій (Шестопал). У пресслужбі УПЦ МП не зазначили, що ченці вбиті в результаті обстрілів рашистами. “…у результаті артобстрілів…”, – коротко написали в УПЦ МП.

    Також отримали тяжкі поранення єромонах Іоасаф (Кочубей), єромонах Амфілохій (Беседін), єродиякон Аліпій (Бондар), який 3 червня помер у лікарні, монах Спиридон (Янковенко) та інокиня Іоанна (Мельник)

    14 липня Святогірська лавра УПЦ МП котре постраждала від бойових дій. Про це писали на сайті УПЦ МП, але не вказуючи винуватців обстрілів.

    Раніше Духовний Фронт України писав про іронію від Бога. Адже УПЦ МП «благословляла» терористів, а тепер вони нищать їх церкви і вбивають монахів.

    Крім цього, Святогірська Лавра УПЦ МП на початку російської військової агресії проти України у 2014 році допомагала терористу Гіркіну Ігорю “Стрелкову”. Варто зазначити, що у Святогірській лаврі, де намісником є вищезгаданий Арсеній (Яковенко) переховувались терористи Гіркіна із так званої «Російської Православної армії». Сам Ігорь Гіркін розказувавяк ченці цієї лаври були його охоронцями. Таким чином у 2014 році проросійські бойовики на Донбасі освячували свої прапори в храмах і були впевнені в підтримці Святогірської лаври РПЦвУ під проводом Арсенія.

    Джерело: Духовний Фронт України.

     

    Найсвіжіше

    Популярне