Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріархат Сербії порушив багатовікові традиції: надав Охридській архієпархії «Томос про автокефалію»

    5 червня патріархат Сербії здійснив крок, який… нагадує російську тактику і який ще більше ускладнює ситуацію в православ’ї в той час, коли війна в Україні вирує від російського наступу.

    Під час співслужіння Божественної Літургії в соборі св. Архангела Михаїла в Белграді, патріарх Сербський Порфірій надав Архієпископу Стефану, предстоятелю Церкви Північної Македонії «Томос про автокефалію». Цей неосвічений з погляду історії крок Порфирій здійснив намовлений Іринеєм із Баки, повідомляє orthodoxtimes.com

    Таким чином він прямо ставить під сумнів юрисдикцію Вселенського патріархату як єдиного компетентного церковного органу для надання автокефалії, а також створює проблеми щодо статусу церкви Північної Македонії, глава якої за кілька днів має бути в Константинополі для співслужіння із Вселенським Патріархом (поки не ясно, чи відбудеться це співслужіння, у світлі останніх подій).

    Саме Сербська церква, яка тривалий час стояла – чи то неявно, чи то відкрито – на боці Російської Церкви, першою порушила питання про Церкву Північної Македонії, коли один з її єрархів на початку травня заявив, що Патріархат Сербії, схоже, готові надати розв’язання проблеми Церкви Північної Македонії.

    Вселенський Патріарх, передбачаючи розвиток подій, визнав Охридську Архієпархію, прийнявши в Євхаристійне сопричастя «єрархію, духовенство і народ цієї Церкви під керівництвом архієпископа Стефана».

    У відповідному повідомленні Священного Синоду Вселенського Патріархату зрозуміло, що термін «Македонський» та будь-які інші похідні від слова «Македонія» виключені, визнаючи назву Церкви як «Охридська Архієпархія», при цьому уточнюється що саме Церква Сербії має врегулювати свої адміністративні питання з Церквою Північної Македонії.

    Через кілька днів президент країни Стево Пендаровський надіслав листа Вселенському Патріарху Варфоломію, в якому подякував йому за рішення Вселенського Патріархату відновити канонічність Церкви його країни.

    У цьому листі президент Північної Македонії висловив сподівання та очікування на остаточне врегулювання адміністративного статусу церкви його країни в найближчому майбутньому шляхом надання Вселенським Патріархатом Томосу про автокефалію, підкреслюючи, що надання автокефалії церкві Північної Македонії є одним з головних національних інтересів.

    Визнання Церкви в Північній Македонії

    9 травня 2022 року Синод Вселенського патріархату вступив у євхаристійне спілкування з Охридською Архієпископією, зціливши розкол в Північній Македонії. Також Синод Вселенського патріархату передав Сербській Церкві врегулювання адміністративних справ між нею та Церквою Північної Македонії в рамках священно-канонічного порядку та церковної традиції.  

    16 травня 2022 Синод Сербської ПЦ опублікував рішення про визнання Охридської Архієпископії. У СПЦ вітають автономію Церкви в Північній Македонії і заявили про повне літургійно-канонічне спілкування із єрархами Охридської Архієпископії. Також Сербська Церква дозволила мати діаспору Церкві в Північній Македонії, щоб кинути виклик Вселенському патріархату

    18 травня Президент Республіки Північна Македонія Стево Пендаровський подякував Вселенському патріарху Варфоломію, з нагоди визнання Вселенським патріархатом законності єрархії Охридської Архієпископії. «Повне завершення автокефалії нашої Церкви є для нас питанням найвищого національного інтересу, оскільки відкриває можливість для нового та безперешкодного духовного розвитку Охридської архієпархії та прогресу та примирення у суспільстві Північної Македонії», – йдеться в листі.

    19 травня сербський патріарх Порфирій у соборі святого Савви Сербського в Белграді  і Архієпископ Стефан (очільник Охридської Архієпископії) звершили першу спільну літургію після залікування розколу.

    24 травня експрем’єр Північної Македонії Зоран Заєв висловив сподівання, що патріарх Варфоломій оголосить Охридську Архієпископію автокефальною. Цього дня Сербська Церква заявила, що «приймає автокефалію» Охридської Архієпископії, попри те, що автокефалію може надавати лише Вселенський патріархат.

     

    Найсвіжіше

    Популярне