Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Експрем’єр Північної Македонії: Ми очікуємо, що патріарх Варфоломій оголосить Охридську Архієпископію автокефальною

    У Північній Македонії сподіваються, що патріарх Варфоломій оголосить Охридську Архієпископію автокефальною.

    Про це пише колишній прем’єр-міністр Північної Македонії Зоран Заєв, передає novamakedonija

    З благословенням і Томосом на автокефалію Македонської Православної Церкви-Охридської Архієпископії, які Сербська Православна Церква надіслала Вселенському Патріархату, більше немає жодних перешкод, і ми очікуємо, що патріарх Варфоломій офіційно оголосить МПЦ-ОА автокефальною. Нехай цей великий день буде на довгі роки історичним для православ’я та македонської державності, написав у Facebook колишній прем’єр-міністр Зоран Заєв.

    Він підкреслив, що македонський народ і всі громадяни, всі разом ми вирішили жити в мирі, єдності, злагоді та прогресі.

    «Ми вирішили розв’язувати проблеми і творити майбутнє. Преспанська угода, членство в НАТО, Відкриті Балкани та політика добросусідства є причиною того, що сьогодні македонський народ не має проблем з назвою своєї македонської країни, своєю Македонською Православною Церквою – Охридською Архієпископією, захистом чи безпекою».

    «Ми живемо і будемо жити в злагоді з нашими балканськими братами і сестрами, ми повністю оточуємо нашу духовну і державну незалежність», – написав Заєв.

    Нагадаємо, 24 травня Сербська Церква заявила, що «приймає автокефалію» Охридської Архієпископії, попри те, що автокефалію може надавати лише Вселенський патріархат.

    19 травня сербський патріарх Порфирій у соборі святого Савви Сербського в Белграді  і Архієпископ Стефан (очільник Охридської Архієпископії) звершили першу спільну літургію після залікування розколу.

    18 травня Президент Республіки Північна Македонія Стево Пендаровський подякував Вселенському патріарху Варфоломію, з нагоди визнання Вселенським патріархатом законності єрархії Охридської Архієпископії. «Повне завершення автокефалії нашої Церкви є для нас питанням найвищого національного інтересу, оскільки відкриває можливість для нового та безперешкодного духовного розвитку Охридської архієпархії та прогресу та примирення у суспільстві Північної Македонії», – йдеться в листі.

    Найсвіжіше

    Популярне