П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Вперше за 55 років розколу відбулась спільна літургія патріарха Сербського і предстоятеля Охридської Архієпископії

    Понад 50 років тривав розкол між Сербською Православною Церквою і Охридською Архієпископією. Сербська Церква підтримала рішення Вселенського патріарха від 9 травня про вступ у Євхаристійне єднання із єрархами Охридської архієпископії.

    16 травня 2022 Синод Сербської ПЦ опублікував рішення про визнання Охридської Архієпископії. Також Сербська Церква дозволила мати діаспору Церкві в Північній Македонії. Таким чином вона кинула виклик Вселенському патріархату.

    19 травня сербський патріарх Порфирій у соборі святого Савви Сербського в Белграді  і Архієпископ Стефан (очільник Охридської Архієпископії) звершили першу спільну літургію після залікування розколу,  повідомляє сайт Сербської ПЦ.

    «Наша мета – виконати Слово Христове – бути єдиним!…Ця рана була глибока і боліла. З цією раною ми лягли спати й встали, чекаючи й намагаючись вилікувати її. Подібно до того, як ми, люди, нічого не можемо вилікувати як самі, так і самі, так, особливо в Тілі Христовому, рана не може бути зцілена лише нашою силою і стараннями. Тому я кажу, що рана загоїлася, і що це чудо – чудо Боже», – сказав патріарх Порфирій.

    Водночас сербський патріарх жодного разу не згадав за роль Вселенського патріархату у зціленні розколу, на відміну від архієпископа Охридського Стефана. Останній згадав Вселенського патріарха Варфоломія кілька разів.

    Цікаво, що патріарх Порфирій згадав під час великого входу за богослужінням спершу предстоятелів інших Церков, потім архиєпископа Стефана і всіх владик який служили.

    Варто зазначити, що 18 травня президент Республіки Північна Македонія Стево Пендаровський подякував Вселенському патріарху Варфоломію, з нагоди визнання Вселенським патріархатом законності єрархії Охридської Архієпископії.

    Архієпископ “УПЦ” МП Віктор (Коцаба) негативно відреагував на зцілення розколу і прийняття в сопричастя єрархії Охридської Архієпископії, що знаходиться в Північній Македонії. Він назвав зцілення розколу «ударом в спину». 

    Найсвіжіше

    Популярне