Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій зцілив розкол в Північній Македонії – релігієзнавець Ілля Бей.

    В Константинополі було прийняте важливе рішення про визнання єрархії Охридської архієпископії: Вселенський Престол ухвалив «праксис», тобто «діяння». І хоча це ще не Томос, і цим документом Патріарх Варфоломій разом із Синодом спромоглися вилікувати ще один розкол.

    Про це пише релігієзнавець Ілля Бей на РІСУ.

    Священний Синод на засіданні, в понеділок, 9 травня 2022 року, під головуванням Святішого Вселенського Патріарха Варфоломія, детально обговорив церковне питання Скоп’є, розглянувши звернення тамтешньої Церкви до Церкви-Матері, а також неодноразові звернення Держави Північна Македонія, і вирішили наступне:

    1) Прийняти в євхаристійне спілкування єрархію, її духовенство та народ, що перебувають під керівництвом архиєпископа цієї Церкви Стефана, зцілюючи уразу розколу, і оплакуючи рану цих наших православних братів «вином і олією». Про що видається цей Патріарший і Синодальний праксис (діяння).

    2) Передати Найсвятішій Церкві Сербській врегулювання адміністративних справ між нею та Церквою Північної Македонії в рамках священно-канонічного порядку та церковної традиції.

    3) Визнати за цією Церквою назву «Охридська» (мається на увазі територія її юрисдикції лише в межах держави Північна Македонія), як це було письмово обіцяно Вселенському Патріархату та його Предстоятелю, «виключаючи» та будь-які інше похідне від слова «Македонія».

    Вселенський Патріархат продовжує бути зацікавлений у зростанні, поступуванні та сталості цієї Охридської церковної структури, як це робив упродовж століть в усіх помісних православних Церквах, як «оселя любові, джерело благочестя роду православних християн» (митр. Павло Драмський).Патріархія, 9 травня 2022 року

    “Отже, «македонський розкол» зцілено, але своє слово має сказати Сербська Церква, котра до цього була не в захваті від того, що цим питанням перейнявся Константинополь”, – зауважив релігієзнавець.

    Нагадаємо, релігієзнавець Дмитро Горєвой прокоментував визнання Македонської Церкви. 

    Найсвіжіше

    Популярне