Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Єрарх УПЦ «МП» назвав зцілення розколу в Північній Македонії «ударом в спину Сербії»

    Всі добрі справи Вселенського патріархату, як завжди негативно сприймають в Московському патріархаті. Не стала виключенням і філія РПЦвУ. Зокрема архієпископ так званої “УПЦ” МП (РПЦвУ) Віктор (Коцаба) негативно відреагував на нещодавнє зцілення розколу і прийняття в сопричастя єрархії Охридської Архієпископії, що знаходиться в Північній Македонії.

    «Після того, як Сербська Церква відновила вирішення питання про зцілення розколу на своїй канонічній території в Македонії, фанаріоти завдали їй удару в спину. Прийняття “Македонської церкви” у спілкування відбулося настільки спішно, що виникає думка про непідготовленість цього кроку та в банальному бажанні Фанару “зловити момент”. Рішення Фанару – це удар по Сербській Церкві. Складається враження, що воно продиктоване не “переживанням за єдність”, що ніяк не узгоджується з визнанням розкольників без відома та участі канонічної Церкви в Македонії, а прийняте з тієї причини, щоб вкотре продемонструвати готовність скористатися зручною нагодою та будь-яким способом збільшити свій вплив і зміцнити становище у православному світі. Нехай навіть коштом канонів Церкви та елементарних правил братської взаємоповаги», – написав єпископ РПЦвУ Віктор (Коцаба) у своєму Telegram-каналі.

    Зрозуміло, що за такою логікою, зцілення розколу в Україні, звершене у 2018-19 рр Вселенським патріархатом, для фігуранта бази “Миротворець” Коцаби теж є ударом в спину РПЦ. Саме тому агенти РПЦ в Україні вслід за РПЦ розірвали євхаристійне єднання із Вселенським патріархатом і продовжують триматись цієї продиктованої в Москві лінії. Навіть після повномасштабного вторгнення військ рф в Україну духовенство РПЦвУ не спромоглось не те що розірвати адміністративного і євхаристійного єднання із гундяєвим (який благословляв рашистів на звірства), а навіть відновити сопричастя із Вселенським патріархатом.

    Нагадаємо, 9 травня 2022 року Синод Вселенського патріархату вступив у євхаристійне спілкування з Охридською Архієпископією, зціливши розкол в Північній Македонії. Також Синод Вселенського патріархату передав Сербській Церкві врегулювання адміністративних справ між нею та Церквою Північної Македонії в рамках священно-канонічного порядку та церковної традиції.

    Найсвіжіше

    Популярне