Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Президент Північної Македонії подякував патріарху Варфоломію за визнання єрархії Охридської Архієпископії

    18 травня Президент Республіки Північна Македонія Стево Пендаровський надіслав листа Вселенському патріарху Варфоломію, з нагоди визнання Вселенським патріархатом законності єрархії Охридської Архієпископії.

    Про це повідомляє Духовний Фронт України з посиланням на блог архімандрита Романоса.

    У цьому листі президент Стево Пендаровський вважає, що з прийняттям Церкви Північної Македонії в канонічну єдність і євхаристичне спілкування, вирішується історична несправедливість, яка була накладена на Церкву та вірних у Північній Македонії.

    Президент Північної Македонії висловив сподівання на швидке остаточне врегулювання адміністративного статусу Церкви з наданням Вселенським Патріархатом Томосу про автокефалію, підкреслюючи, що повне завершення автокефалії Церкви є тим, що відкриває можливість для нового духовного розвитку Охридської Архиєпархії та прогресу і примирення між громадянами в Північній Македонії.

    «Повне завершення автокефалії нашої Церкви є для нас питанням найвищого національного інтересу, оскільки відкриває можливість для нового та безперешкодного духовного розвитку Охридської архієпархії та прогресу та примирення у суспільстві Північної Македонії», – йдеться в листі.

    Охридська Архієпископія

    9 травня 2022 року Синод Вселенського патріархату вступив у євхаристійне спілкування з Охридською Архієпископією, зціливши розкол в Північній Македонії. Також Синод Вселенського патріархату передав Сербській Церкві врегулювання адміністративних справ між нею та Церквою Північної Македонії в рамках священно-канонічного порядку та церковної традиції.  

    16 травня 2022 Синод Сербської ПЦ опублікував рішення про визнання Охридської Архієпископії. У СПЦ вітають автономію Церкви в Північній Македонії і заявили про повне літургійно-канонічне спілкування із єрархами Охридської Архієпископії. Також Сербська Церква дозволила мати діаспору Церкві в Північній Македонії, щоб кинути виклик Вселенському патріархату.

    Архієпископ “УПЦ” МП Віктор (Коцаба) негативно відреагував на нещодавнє зцілення розколу і прийняття в сопричастя єрархії Охридської Архієпископії, що знаходиться в Північній Македонії. Він назвав зцілення розколу “ударом в спину”.

    Найсвіжіше

    Популярне