П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Сербська Церква заявила, що «приймає автокефалію» Охридської Архієпископії

    На літургії в Скоп’є 24 травня патріарх Сербської Православної Церкви сказав, що Сербська Православна Церква «приймає автокефалію» Охридської Православної Церкви.

    Про це повідомляє Духовний Фронт України з посиланням на «novamakedonija» та відео заяви.

    «Священний Собор Сербської ПЦ одноголосно відгукнувся на прохання Македонської Православної Церкви — Охридської Архієпископії, затверджує та приймає автокефалію», – підсумував сербський Патріарх Порфирій у своїй промові.

    Він додав, що Священний Собор Сербської Православної Церкви доручив Синоду у співпраці з архієпископом Охридським Стефаном та його Синодом опрацювати технічні та організаційні деталі.

    «Тоді всі помісні православні церкви будуть повідомлені в їх канонічному порядку і приймуть автокефальний статус МПЦ-ОА», – сказав патріарх Порфирій.

    Варто підкреслити, що не існує канонічної автокефалії, якщо: вона не надана Вселенським Патріархатом і якщо немає згоди суверенної держави, в межах якої її проголошено. На сьогоднішній літургії в Скоп’є (Північна Македонія) ніхто з керівництва Північної Македонії не був. Вони применшили значення цієї події, оскільки це не більше ніж ритуал.

    Зазначається, що архиєпископ Охридський Стефан на свято Трійці служитиме в Константинополі (Стамбулі) з Вселенським патріархом Варфоломієм.

    Патріарх Порфирій знову не згадав під час проповіді про роль Вселенського патріарха у залікуванні розколу, але архиєпископ Стефан це знову зробив.

    Архієпископ Стефан знає канонічний порядок та традицію Церкви і у своїй заяві перед Патріархом Сербським висловився ясно: «І ця радість братнього примирення, яка виходила від материнської ініціативи Матері-Церкви – Вселенського Патріархату та Його Святості Патріарха, і від якої виходила поблажливість, повна любові та розуміння з боку братнього Патріархату Сербії, відбулася саме в найрадіснішу пору року – у це духовне літо благословенних днів П’ятидесятниці.

    Ось, напередодні цього сяйва любові, прийшла ще одна радість – євангелізація з Цариці Міст – з Міста Костянтина: був отриманий наш лист подяки і прийнято наше прохання про співслужіння – так що в день народження Церкви, П’ятидесятницю, ми збиратимемо у всеблагій церкві Вселенського Патріархату у Фанарі. Потім Його Блаженство Святіший Вселенський Патріарх Варфоломій вручить нам Акт про наше офіційне прийняття в канонічність та спілкування з усіма помісними Православними Церквами.

    Нехай дасть Бог, щоб справа любові була вічною, як молився Сам Господь Христос: “Щоб усі були єдине: як Ти, Отче, в Мені, і Я в Тобі, так і вони нехай будуть в Нас єдине”. Амінь! Христос Воскрес!»

    Здається СПЦ хотіла б самостійно надати Томос і про це тільки повідомити іншим Церквам, включаючи Вселенський патріархат. Після Томосу ПЦУ серби постійно говорять, що не тільки Вселенський патріархат має право надавати автокефалію. Такі твердження суперечать православним канонам та Священному Переданню Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне