Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    «Агенти ФСБ в рясах хочуть напустити туману», – нардеп про Собор УПЦ МП

    Автор законопроекту про заборону УПЦ московського патріархату, зареєстрованого у Верховній Раді України, народний депутат від партії «Свобода» Оксана Савчук, назвала рішення Собору УПЦ «московськими церковними маневрами».

    Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

    «Маневри московської церкви в Україні не пройдуть. Агенти фсб у рясах прагнуть пустити туману. Не вийде!», – коротко заявила Савчук.

    Раніше нардеп Оксана Савчук закликала не відтягувати заборону РПЦвУ на час «після війни»

    Собор УПЦ МП

    Нагадаємо, 27 травня Собор «УПЦ» МП не засудив російську агресію, а назвав Україну «ворогуючою стороною». Також Собор «УПЦ» МП ухвалив зміни до статуту і заявив, що тепер вони мають «повну самостійність і незалежність».

    Речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) прокоментував Собор УПЦ МП в Феофанії і зміни на ньому. Архієпископ зазначив, що нічого не змінилось в УПЦ МП і всі їх заяви про зміну статуту, це те ж саме, коли «Патрія Регіонів» стала ОПЗЖ. На думку речника ПЦУ Євстратія (Зорі) в УПЦ МП роблять чергову спробу новою формою прикрити старий зміст. Він підкреслив, що «УПЦ» МП – залишається в юрисдикції Московського Патріархату. Також архієпископ Євстратій констатував, що УПЦ МП – не моноліт і  ПЦУ має  підтримати тих, хто проти Москви.

    Водночас в УПЦ МП кажуть, що не розривали зв’язків із РПЦ, а лише повторили заяви 30-річної давнини.

    У Росії, в Московському патріархаті, сподіваються на збереження єдності з «УПЦ» МП.  У Донецькій і Луганській єпархії «УПЦ» МП не прийняли рішення Собору «УПЦ» МП в Феофанії. Аналогічно вчинили в Кримській єпархії УПЦ МП.

    РПЦ поділяється на думку, як реагувати на «проголошення незалежності» УПЦ МП: одні кажуть, що все добре і єдність зміцнюватиметься, інші – що у всьому винний Держдепартамент США.

    29 травня митрополит РПЦ Іларіон (Алфеєв) сказав, що УПЦ МП від неї не відокремилася, а підтвердила статус наданий Москвою 30 років тому.

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній вважає, що проведення собору УПЦ Московського патріархату мало на меті покращити ставлення до неї з боку українського суспільства, а не розірвати стосунки із ворожою Україні російською церквою.

     

    Найсвіжіше

    Популярне