П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ про демарш УПЦ МП: Розкол ініційований Держдепом, але єдність зберігається

    РПЦ поділяється на думку, як реагувати на «проголошення незалежності» УПЦ МП: одні кажуть, що все добре і єдність зміцнюватиметься, інші – що у всьому винний Держдепартамент США.

    Про це повідомив глава відділу зовнішніх церковних зв’язків МП митрополит Іларіон, якого цитує «РИА Новости» та перший заступник голови Синодального відділу МП із взаємин Церкви з суспільством та ЗМІ Олександр Щипков, якого цитує ТАСС

    Пряма мова Іларіона: «Єдність між РПЦ та УПЦ МП зберігається, РПЦ продовжить зміцнювати її».

    Щипков іншої думки: «Рішення Собору УПЦ МП про „повну незалежність“ веде цю церкву до розколу, процес відокремлення від Російської православної церкви ініційований Держдепартаментом США».

    Нагадаємо, 27 травня Собор «УПЦ» МП не засудив російську агресію, а назвав Україну «ворогуючою стороною». Також Собор «УПЦ» МП ухвалив зміни до статуту і заявив, що тепер вони мають «повну самостійність і незалежність».  

    Речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) прокоментував Собор УПЦ МП в Феофанії і зміни на ньому. Архієпископ зазначив, що нічого не змінилось в УПЦ МП і всі їх заяви про зміну статуту, це те ж саме, коли «Патрія Регіонів» стала ОПЗЖ. На думку речника ПЦУ Євстратія (Зорі) в УПЦ МП роблять чергову спробу новою формою прикрити старий зміст. Він підкреслив, що «УПЦ» МП – залишається в юрисдикції Московського Патріархату.  

    Водночас в УПЦ МП кажуть, що не розривали зв’язків із РПЦ, а лише повторили заяви 30-річної давнини.

    У Росії, в Московському патріархаті, сподіваються на збереження єдності з «УПЦ» МП.  У Донецькій і Луганській єпархії «УПЦ» МП не прийняли рішення Собору «УПЦ» МП в Феофанії. 

    Найсвіжіше

    Популярне