Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    В УПЦ МП кажуть, що не розривали зв’язків із РПЦ, а лише повторили заяви 30-річної давнини

    УПЦ МП не розриває відносин із Російською православною церквою, повідомив російському ЗМІ «РБК» голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП митрополит Климент (Вечеря).

    «Собор ще раз проаналізував ті документи, які визначали статус УПЦ (МП, – ред.) у попередні 30 років, і наголосив, що її статус є статусом незалежної та самоврядної. Це формулювання відповідає документу, виданому Патріархом московським Олексієм Другим ще 1990 року», — сказав Климент, додавши, що відповідні поправки були внесені до статуту УПЦ МП.

    «Тим більше, що ці поправки відповідають тим викликам, перед якими стоїть зараз українське суспільство», — додав він.

    Митрополит УПЦ МП Климент (Вечеря) наголосив, що статус незалежної та самоврядної УПЦ МП має вже майже 30 років. «Просто собор ще раз підкреслив [цей статус], а духовну єдність ми продовжуємо підтримувати не лише з РПЦ, а й з іншими православними церквами», — сказав він.

    У РПЦ заявили, що їм не надходило жодних офіційних звернень від УПЦ МП про відокремлення і Церква не може «реагувати на інформацію, яку отримує з преси та з інтернету».

    Голова Синодального відділу Московського патріархату зі взаємин церкви з суспільством і ЗМІ — Владімір Легойда написав у Telegram, що зараз склалася ситуація, при якій «зовнішні сили намагаються зруйнувати єдність Російської православної церкви, було б з нашого боку безвідповідально входити до детального коментування рішень, що приймаються у самоврядній Українській православній церкві».

    Нагадаємо, 27 травня Собор «УПЦ» МП не засудив російську агресію, а назвав Україну «ворогуючою стороною». Також Собор «УПЦ» МП ухвалив зміни до статуту і заявив, що тепер вони мають «повну самостійність і незалежність».

    Також «УПЦ» МП заявили про діалог із ПЦУ, але спершу вимагають «вирішити питання канонічності єрархії».

    На думку речника ПЦУ в УПЦ МП роблять чергову спробу новою формою прикрити старий зміст.

    Найсвіжіше

    Популярне