Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    В «УПЦ» МП заявили про діалог із ПЦУ, але спершу вимагають «вирішити питання канонічності єрархії»

    27 травня відбувся Собор «УПЦ» МП, який заявив про діалог із Православною Церквою України. Водночас собор «УПЦ» МП поставив свої умови для початку такого діалогу.

    Про це повідомляє Духовний Фронт України з посиланням на постанову Собору «УПЦ» МП.

    Водночас в УПЦ МП заявили, що дії Вселенського патріарха Варфоломія, зокрема утворення автокефальної Православної Церкви України нібито «поглибили непорозуміння та привели до фізичного протистояння».

    Однак «Собор („УПЦ“ МП, – ред.) не втрачає сподівання на відновлення діалогу» і поставив ПЦУ ряд умов.

    • В «УПЦ» МП назвали голосування релігійних громад про приєднання до ПЦУ – «захопленнями» і закликали ПЦУ припинити це. Насправді відбуваються голосування релігійних громад, а не захоплення.  А протистояння є тому, бо часто священники УПЦ МП не хочуть визнавати рішення громади про приєднання до ПЦУ.
    • Також в «УПЦ» МП просять ПЦУ визнати, що її статус є «неавтокефальним» і нібито «значно поступається свободам і можливостям у реалізації церковної діяльності», які передбачені статутом УПЦ московського патріархат. Насправді це брехня, адже статут ПЦУ є аналогічний іншим автокефальним Церквам. Зокрема він схожий на статут Грецької Православної Церкви.
    • «УПЦ» МП вимагає від ПЦУ «вирішити питання канонічності ієрархії». На думку представників УПЦ МП «ПЦУ необхідне відновлення апостольської спадкоємності її єпископів». Насправді, питання апостольської спадковості духовенства ПЦУ не може турбувати УПЦ МП, адже інші 4 Помісні Автокефальні Церкви визнають єрархію ПЦУ. Таким чином, навіть УПЦ МП є в єднанні із ПЦУ через інші Помісні Церкви.

    «Усвідомлюючи особливу відповідальність перед Богом, Собор („УПЦ“ МП, – ред.) висловлює глибокий жаль у зв’язку з відсутністю єдності в українському Православ’ї. Існування розколу Собор („УПЦ“ МП, – ред.) сприймає як глибоку болючу рану на церковному тілі», – зазначили в УПЦ МП.

    Нагадаємо, Собор «УПЦ» МП не засудив російську агресію, а назвав Україну «ворогуючою стороною». Також Собор «УПЦ» МП ухвалив зміни до статуту і заявив, що тепер вони мають «повну самостійність і незалежність».

    На думку речника ПЦУ в УПЦ МП роблять чергову спробу новою формою прикрити старий зміст.

    Найсвіжіше

    Популярне