П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    УПЦ МП – не моноліт, наша справа підтримати тих, хто проти Москви, – речник ПЦУ

    Коментуючи події в УПЦ МП та намагаючись їх зрозуміти, слід брати до уваги, що частина в ній справді бажає бути незалежними від Москви, інша частина – хоче бути в МП за будь-яку ціну. А переважна більшість – за переможця, тобто по факту схиляться на той бік, за ким буде успіх у боротьбі. Так вважає речник ПЦУ, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря). .

    К своєму дописі у соцмережі він пише, що в УПЦ МП більшість і перед зібранням, і після нього всіляко вказували на підтримку позиції митрополита Онуфрія.

    “Бо вважають, що він буде уособленням тієї позиції, яка переможе. Ну і це найбільш безпечно – так свого часу в УПЦ всі підтримували митрополита Філарета, навіть одноголосно за автокефалію проголосували на Соборі, але потім, коли Москва показала зуби – перейшли на бік сильнішого. Як людина, у якої все це відбулося на очах і яка сама добре знає всі ці механізми, митрополит Онуфрій доволі обережний та намагається показати себе прихильним одночасно до різних точок зору. Але чим далі, тим ситуація буде ускладнюватися і бути за певними питаннями відразу і проти, і за – вже не буде можливим.

    Отже, УПЦ МП – абсолютно не моноліт, а мозаїка, і доволі пістрява, каже Зоря.

    “Наше спільне завдання – підтримати тих, хто справді проти Москви. Чим більше їх буде – тим швидше вся маса зрушиться.Але слід враховувати й те, що всі ці нинішні рухи – доволі вимушені зовнішніми обставинами. Отже не можна дати приспати пильність декоративними змінами чи двозначними заявами. Як перші кроки їх можна сприйняти, але точно – не як вирішення проблеми. Бо інаше може повторитися ситуація 1991-92 рр., – підкреслив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря).

    Найсвіжіше

    Популярне