П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ заявили, що УПЦ МП від неї не відокремилася, а підтвердила статус наданий Москвою 30 років тому

    У Московському патріархаті спростували думку, що начебто на Соборі УПЦ МП в Києві 27 травня сталося її відділення від Російської Православної Церкви.

    «Я хотів би сказати не про те, що сталося в Києві, а про те, що там не сталося. Є така думка, що Українська православна церква відокремилася від Російської православної церкви. Це не так. Жодної заяви про відокремлення від Російської православної церкви не було. Не було зроблено жодної заяви про те, щоб в Української православної церкви з’явився якийсь новий статус. Навпаки, у черговий раз вона підтвердила, що має статус незалежності та самостійності, який був наданий їй ще у 1990 році», – заявив журналістам 29 травня глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон (Алфеєв), передає «Інтерфакс».

    Минулої п’ятниці Архієрейський Собор УПЦ МП висловив незгоду з позицією патріарха Кіріла щодо війни та ухвалив зміни до статуту, які, як було оголошено, роблять УПЦ МП «незалежною та самостійною».

    Тим часом митрополит Іларіон пояснив, що в такому випадку потрібно враховувати контекст, у якому приймалися ці рішення в Києві. «Цей контекст пов’язаний з тим, що протягом багатьох років Української православної церкви відмовляють у праві іменуватися так, як вона називає себе сама. Її намагаються змусити іменуватися Російською православною церквою в Україні, а метою цього є перереєстрація всіх парафій Української православної церкви та їхнє відчуження на користь розкольницької структури», – сказав Алфєєв.

    На закінчення він зазначив, що вся повнота Російської Православної Церкви молиться і продовжуватиме молитися за «стражденну Українську православну церкву».

    Нагадаємо, раніше ми писали, що УПЦ МП розвели всіх, мов кошенят.

    Найсвіжіше

    Популярне