П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    На Хмельниччині ще дві парафії УПЦ МП перейшли в ПЦУ: у селі Вронківці та Добрин

    Вже шоста парафія на Хмельниччині приєдналась до ПЦУ. Йдеться про парафію Свято-Михайлівського храму у Воронківцях на Старокостянтинівщині. Вона переходить у лоно Православної Церкви України. Також до ПЦУ перейшла парафія УПЦ МП у селі Добрин.

    “Село Добрин уже у складі Православної Церкви України. Сьогодні у день свята 40-ка мученників Севастійських громада Свято-Параскевської церкви одноголосно прийняла рішення вийти за складу УПЦ МП і звернулась з проханням до преосвященнішого Павла, Єпископа Хмельницького і Кам’янець-Подільського, прийняти її у склад Хмельницької Єпархії. Також на прохання громади було здійснено молебень за Україну, її воїнів та мир, спокій у державі. На жаль, знову настоятель не підтримав громаду”, – повідомив священник ПЦУ Володимир Ковальчук у Фейсбуці.

    Щодо приєднання до ПЦУ парафії у Воронківцях відомо наступне.

    “Ще два тижні тому відбулося зібрання громади, під час якого одноголосно прийняли рішення про вихід парафії з московського патріархату. Ми прийняли рішення підтримувати Українську Православну Церкву на чолі з Епіфанієм”, – прокоментував очільник Воронковецького старостату Микола Янковський, передає unas.news.

    За словами старости парафії, документи у стадії переоформлення, але по факту церква вже немає нічого спільного з церквою країни-агресорки. Парафія активно допомагає українській армії, натепер включилася у процес гуртування навколо тероборони і всілякого сприяння біженцям і внутрішньо-переміщеним особам, які втікали від війни.

    Поміж церковною паствою і настоятелем Свято-Михайлівського храму отецем Андрієм не виникло розбіжностей у питанні чи варто змінювати юридичну приналежність храму.

    Отець Андрій – вихідець із нашого села, його всі знають і поважають. Від часу анексії росією Криму і часткової окупації Донецької та Луганської областей, він під час жодної служби не пом’янув моспатріарха Кіріла (Гундяєва). Проте тоді парафія не наважувалася на кардинальний крок – частина людей просили залишати все, як є, як їм звично. А вже після повномасштабного збройного вторгнення росії в Україну – сумніви зникли у всіх, тепер парафія одноголосна.

    Нагадаємо, на Хмельниччині священники УПЦ МП звернулись до свого єпископа з проханням про автокефалію. Також на Старокостянтинівщині Хмельницької області про вихід з московського патріархату оголосив настоятель Свято-Андріївського храму міста Старокостянтинова отець Єрмоген. 

    22 березня на Хмельниччині у селі Вербородинці ще одна парафія УПЦ московського патріархату приєдналась до Православної Церкви України. Священник УПЦ МП не забажав підтримати парафіян і залишився в Московському патріархаті.

    Також за перехід до ПЦУ на Хмельниччині 15 березня з ініціативи жителів села Двірець Ізяславського округу Хмельницької області відбулись збори релігійної громади. На цих зборах було прийнято рішення про перехід релігійної громади Свято-Хресто-Воздвиженського храму УПЦ МП у Православну Церкву України. Священник УПЦ МП відмовився підтримати парафіян.

    Крім цього на Хмельниччині одразу дві парафії УПЦ МП в селах Вишневе і Брикуля покинули церкву окупанта, приєднавшись до ПЦУ.

    Таким чином, станом на 23 березня це вже 6 парафія УПЦ МП, яка приєдналась до ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне