Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ похвалились першим богослужінням в Африці: п’ятнадцять священників і стільки ж вірян

    Штатний місіонер Російської православної церкви в Африці протоєрей Георгій Максімов опублікував відео Літургії священнослужителів в Африці. На ньому видно, як група із півтора десятка священників моляться в скромному невеликому глиняному храмі і співають російською і місцевими мовами. Наприкінці відео демонструється спільна світлина самого місіонера Георгія Максімова з місцевим духовенством та вірянами.

    Варто зазначити, що у самій РПЦ кажуть, що на літургії у «Західнокенійському благочинні Південно-Африканської єпархії РПЦ» в селищі Ебуаянгу були присутні 24 священники, в той час, як на відео видно близько півтора десятка. Сама літургія теж була не велелюдною. Прийшов хор, який складався із дружин священників та декілька парафіян, ймовірно, з числа місцевого населення. За даними РПЦ священнослужителі походять із районів Какамега та Віхіга.

    «Літургія відслужена на новому антимінсі Російської православної церкви. За богослужінням згадувалися… патріарх Московський… Кіріл і патріарший Екзарх Африки, митрополит Клінський Леонід», – повідомляє на власній сторінці у Телеграм Леонід (Горбачов).

    Таким чином, стало зрозуміло, що екзарх Леонід (Горбачов) не збирається летіти на Африканський континент, а всю «грандіозну» роботу «зі спасіння від розколу» виконує практично одна людина – священник РПЦ Георгій Максімов, який подорожує різними парафіями Александрійської Церкви, звершує богослужіння і фільмує відеоролики про «перемогу» РПЦ.

    Хоча раніше митрополит РПЦ Леонід (Горбачов) говорив, що передав аж 115 антимінсів до Африки, на відео назбиралось всього півтора десятки священників. Виникає закономірне питання: а де решта 100, про які так багато говорилось в середовищі РПЦ? І взагалі, раніше звучали ще більші цифри, йшлось про 150 священників, які перейшли до лона Моспатріархату в Африці.

    У всякому разі «перемога» РПЦ виглядає дуже похмуро і зовсім не так райдужно, як змальовують функціонери з Москви. І дійсно, приймати рішення на Синоді в Росії набагато легше ніж реально відправитись в Африку і займатись там місіонерством зі священниками, які часто шукають лише фінансової вигоди, а не «спасіння від розколу» чи «канонічного захисту» під егідою РПЦ. Можливо саме тому так званий «патріарший екзарх» Леонід (Горбачов) вже місяць не виявляє бажання виїхати до свого «екзархату РПЦ в Африці», і здійснює керівництво з Москви.

    Схоже, що проєкт РПЦ в Африці помітно пробуксовує, а анонсовані цифри можуть бути заплямовані детальним розбором історій «особових справ» окремих священнослужителів, які виявили бажання перейти в РПЦ. Адже неодноразово говорилось, що РПЦ «понабирала» у свої ряди священників, які перебували під забороною в Александрійській Церкві, через серйозні порушення канонів.

    Раніше архімандрит РПЦвУ Феогност (Пушков) казав, що число африканських кліриків, які хочуть перейти в РПЦ, перебільшене вдвічі. Крім цього вторгнення РПЦ в Африку може завершитись судом над священноначалієм РПЦ, – впевнений богослов РПЦ Кирило Говорун. В найближчі місяці має відбутись зібрання суду Пентархії, на якому розглянуть антиканонічні дії РПЦ стосовно вторгнення в Африку.

    Найсвіжіше

    Популярне