Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Нові зізнання від РПЦ про Африку: «Додаються десятки пастирів та сотні тисяч віруючих»

    У Московському патріархаті щодня «шокують» цифрами про збільшення їх присутності в Африці, але поки це лише пусті заяви і балачки. Натомість реальних списків африканських кліриків які перейшли в РПЦ, як і будь-яких офіційних документів, що підтверджують це немає.

    «Приріст йде практично щодня — додаються країни, додаються десятки пастирів, додаються сотні тисяч віруючих. Звичайно, це глобально, і це дуже серйозний порядок денний, і ми розуміємо, який вантаж ми на себе у зв’язку з цим звалюємо», — заявив так званий «патріарший екзарх РПЦ в Африці» митрополит Леонід (Горбачов) 25 січня в ефірі телеканалу «Спас», відповідаючи на питання про темпи зростання свого екзархату, передає credo.press.

    Як вважають у Московській патріархії, загальна кількість парафій Александрійського патріархату до вторгнення РПЦ в Африку становила приблизно 300.

    Крім цього Горбачов використовує військовий лексикон у своєму інтерв’ю. Зокрема він сказав, що РПЦ буде «перевіряти кожну людину», мовляв, у них «немає випадкових». До слова про списки цих самих горезвісних 150 кліриків митрополит Леонід не розповідає, як і не коментує чому він досі не в Африці, а перебуває в Москві.

    Раніше митрополит РПЦ Леонід (Горбачов) розповідав, що РПЦ буде вдиратись у всі Православні Церкви, які визнали ПЦУ, щоб «врятувати від розколу». Також він запевняв, що нібито вже не 102, а понад 150 африканських кліриків приєднались до них. Таким чином у Моспатріархаті продовжують малювати великі цифри, але списків кліриків, які офіційно перейшли в РПЦ, так і не опублікували. Це унеможливлює будь-яку перевірку таких заяв.

    Водночас архімандрит РПЦвУ Феогност (Пушков) зазначав, що дії РПЦ на Африканському напрямку «рівносильними хулі на святого Духа». Також він заявив, що 102 африканських священників перейшли в РПЦ, бо шукають покращення свого тяжкого фінансового стану. У своїй публікації Пушков уточняв, що реальне число кліриків, які подали прохання в РПЦ лише 51, а не 102. Із цих 51 жоден офіційно не перейшов в РПЦ. Щобільше, з цих 51 клірика лише кілька людей на сьогодні є кліриками Александрійської патріархії. Основна маса – це або клірики з незрозумілою юрисдикцією (і сумнівною хіротонією), або – заборонені у служінні або навіть позбавлені сану в Александрійському Патріархаті з дуже серйозних підстав.

    Богослов Андрей Кураєв повідомив, що в африканського клірика, який перейшов до РПЦ, немає богословсько-канонічних мотивів.

    12 січня 2021 року Синод Александрійського патріархату констатував, що РПЦ застосовує підкуп духовенства. Крім цього Синод Александрійського патріархату вирішив «негайно застосувати до порушників церковні покарання, які передбачені Божественними та Святими канонами». Синод зауважив, що більшість із 102 священників, які нібито перейшли до РПЦ, перебувають під церковним покаранням, або відлучені від Церкви, або мають інше сумнівне чи невідоме походження. Священники «які називають себе православними, але ніколи не належали до Александрійського патріархату», — підкреслюється в заяві.

    У зв’язку із свавіллям РПЦ в Африці, планується скликати суд Пентархії, що може завершитись судом над священноначалієм Московського патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне