П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    На сьогодні немає жодного клірика Александрійської Церкви, який офіційно заявив про свій перехід, – священник РПЦвУ

    Багато хто замислюється над питанням «чому африканську тему не розгойдують ЗМІ, Академії й т.і.? Де гучні інтерв’ю, де програма переможної ходи із гаслами “Африка наш”?» – Та тому що мовчить сама Московська патріархія! Ті, що мчать вперед перед паротягом, тільки посилюють проблеми, які й породили поспішні синодальні рішення минулого 2021 року. Щоб говорити про африканське питання, важливо врахувати такі нюанси:

    1. Кількість тих, хто нібито звернувся до МП «102», є дезінформацією. Не думаю, що дезінформацію запустив Синод РПЦ. Швидше за все, він просто на слово повірив своїм інформаторам, а ті тупо збрехали. Усі, хто «в темі», кажуть, що там не більше 51 особи.

    2. Але і це не кількість тих, хто реально звернувся в МП, а кількість тих, хто дав свою «джентльменську згоду» (в обмін на обіцянку зарплати з Москви). Увага, сьогодні немає жодного клірика Александрійської Церкви, який офіційно заявив би про свій перехід! Жодного! З годину тому я розмовляв по Ватсапу з одним клерком РФ, «який у темі». Говорю це з його дозволу. «Ми збентежені, ці клірики хочуть отримувати московську зарплату, але не подають жодних офіційних прохань ані до Александрійської, ані до Московської патріархії. 11 людей написали прохання тільки в МЗС РФ про “допомогу голодуючим в Африці”, але — за нашими даними — жоден з них не написав офіційного прохання на ім’я патріарха Кіріла про прийняття до МП».

    3. Друга проблема, що з цих 51 клірика лише кілька людей на сьогодні є кліриками Александрійської патріархії. Основна маса – це або клірики з незрозумілою юрисдикцією (і сумнівною хіротонією), або – заборонені у служінні або навіть позбавлені сану в Александрійському Патріархаті з дуже серйозних підстав.

    А ви вважаєте, чому через місяць після рішень Синоду немає жодних списків кліриків екзархату? Якби там усе було так гарно і гладко, як малюють Максимови та Новікові, то наші (РПЦ, – ред.) б просто розмахували цими списками на кожному розі! А розмахувати щось немає чим! І тому готової позиції щодо Африки у МП немає! Екзархат створили, а що далі робити – ще не усвідомили. Митрополит Лєонід проговорився, що почнуть «кувати кадри» у Москві. Зрозуміло, адже в Африці немає кадрів! Ну ну…

    Джерело: архімандрит РПЦвУ Феогност (Пушков)

    Найсвіжіше

    Популярне