Вівторок, 26 Березня, 2024
Бiльше

    Предстоятель Албанської Церкви назвав створення Російського екзархату в Африці «болісним розвитком»

    Архієпископ Тиранський і всієї Албанії Анастасій провів паралель із рішенням Вселенського Патріархату про надання Томосу про автокефалію Церкві України з антиканонічним вторгненням Російської православної Церкви в межі Александрійського Патріархату.

    В опублікованій 8 січня статті глави Церкви Албанії архієпископ Анастасій не засуджує рішення Московського патріархату про створення «Екзархату Африки» з прийняттям до себе понад 100 священнослужителів Александрійського Патріархату, а навпаки, «виправдовує» це рішення наслідком «церковної кризи в Україні», повідомляє orthodoxtimes.com.

    Архієпископ Албанії говорив про «важкий розвиток» і «розкольницьку діяльність».

    Фактично він доповнив текст, який надсилав православним предстоятелям у листопаді 2019 року, в якому наголошував на необхідності Синоду з українського питання, чого він досі просить.

    Нагадаємо, 29 грудня 2021 року Синод РПЦ у журналі №100 постановив прийняти до себе «102 клірики Александрійського Патріархату з восьми країн Африки, згідно з поданими проханнями». У РПЦ заявляють, що клірики з Африки нібито самі попросились до Московського патріархату, через  згадування патріархом Александрійським імені предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, що є визнанням ПЦУ. 

    У Александрійській Церкві висловили «найглибший сум» з приводу цього рішення РПЦ. Пізніше патріарх Александрійський Феодор сказав про РПЦ так: «Нехай простить їх Бог».

    Предстоятель Кіпрської Церкви засудив вторгнення РПЦ в Александрійську Церкву.  «Я вважаю це найбільшою помилкою Москви», — наголосив архієпископ Хризостом.

    Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній впевнений, що створення екзархату РПЦ у Африці — це помста за визнання ПЦУ.

    Речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) назвав  «чекістським екзархатом» створення в Африці двох єпархій РПЦ на канонічній території Александрійської Церкви. За його словами це «помста Кремля» за співслужіння патріарха Александрійського Феодора із предстоятелем ПЦУ Епіфанієм на острові Імврос.. «Тепер поставили явного чекіста з прізвищем Горбачов. І очевидно виділили бюджет на підкуп африканських кліриків, щоби з них ліпити “екзархат”. Куплена лояльність закінчиться відразу, як закінчаться гроші (як це було і з режимами “народної демократії” в часи СРСР). Але яма, яку московити вирішили викопати в Африці – обернеться проваллям для самої Моспатріархії», – підкреслив він.

    Найсвіжіше

    Популярне