Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Москва хоче показати, що впливає на важливі процеси, – експерт про майбутню зустріч Кіріла і Франциска

    Релігійний експерт Олександр Єфременко пояснив, навіщо Москві потрібна зустріч очільника РПЦ Кіріла (Гундяєва) і глави Римо-Католицької Церкви Папи Франциска. За його словами у Росії прагнуть показати, що вони впливають на важливі процеси і без них нічого в світі не відбувається.

    «Фактично відбувається спроба продемонструвати світовій спільноті, що Москва нібито впливає на важливі процеси, і без неї неможливо щось вирішити чи змінити. Хоча, насправді, це не так. Адже, як відомо, екуменічний процес триває, співпраця між християнами може відбуватись і без погодження з Кремлем. Яскравий приклад такої думки – це робота в цьому напрямку Константинополя та особисто Вселенського Патріарха Варфоломія І», – зауважив Олександр Єфременко.

    Він додав, що замість абсолютно нешкідливого та приязного привітання від Москви, у Ватикані отримали чергову порцію російської церковної маніпуляції та пропаганди, якими Кремль настирливо бомбардує світове інформаційне поле.

    За словами релігійного експерта, Москва не одне століття прагне стати Третім Римом. Проте ані канонічних, ані історичних підстав для реалізації таких бажань немає.

    Нагадаємо, 22 грудня у Ватикані відбулась зустріч голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополита Волоколамського Іларіона (Алфєєва) з Папою Римським Франциском. Ймовірно, представник РПЦ відмовляв Папу Римського від візиту в УкраїнуПапа Римський Франциск і Московський патріарх Кіріл (Гундяєв), ймовірно, обговорюватимуть українське питання на спільній зустрічі у 2022 році. РПЦ добиватиметься чергової вигідної для себе заяви з уст глави Ватикану, як це вже було у 2016 році і закріплено у Гаванській декларації.

    Посол України у Ватикані Андрій Юраш заявив, що категорично відкидає будь-які спроби Росії вплинути на відносини Ватикану і України.

    Раніше Олександр Єфременко зауважив, що Моспатріарх Кіріл сам розвіяв міф про РПЦ, як «найкрупнішу Церкву».

    Найсвіжіше

    Популярне