Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Моспатріарх сам розвіяв міф про РПЦ, як «найкрупнішу Церкву», – експерт

    22 грудня у столиці РФ під головуванням очільника Російської православної церкви патріарха Кіріла (Гундяєва) пройшло зібрання духовенства Московської єпархії. Моспатріарх, який за своїм статутом є правлячим архієреєм згаданої єпархії, у своєму виступі визнав, що кількість парафіян ввіреної йому єпархії протягом 2-х років зменшилась на третину.

    Про це пише релігійний експерт Олександр Єфременко на своїй сторінці в соцмережах.

    Такі результати показало дослідження, що проводилось улітку цього року у 22-х різних храмах міста Москва (яке власне і складає єпархію Кіріла).

    Далі Олександр Єфременко наводить цитату Кіріла (Гундяєва): «Хотел бы рассказать о настораживающих результатах исследования, которое мы провели летом и осенью этого года в 22 приходах с разными характеристиками: это — центральные храмы и храмы из густонаселенных окраинных районов, храмы с большой и малой площадью. Исследование показало, что по сравнению с 2019 годом число прихожан, снизившееся в 2020 году в среднем на 30%, осталось в 2021 году на этом же невысоком уровне, а в летние месяцы их число и еще уменьшилось».

    Причинами такої негативної тенденції, на думку Кіріла, є зростання смертності, страх через коронавірус, переїзд (міграція?) цілих родин з Москви, та «как ни прискорбно, утрата доброго навыка ходить на богослужения».

    Таким чином, першоєрарх РПЦ фактично визнав, що кількість парафіян Моспатріархату зменшується. Особливо хотів би підкреслити, що це єпархія, якою керує особистою Гундяєв. Тому відповідальність за такий відтік прихожан, в першу чергу, покладається на нього. Окрім цього, варто нагадати, що протягом останніх років кількість віруючих по всій території Росії значно знизилась. Натомість, кількість атеїстів у Росії за останні 5 років збільшилась у два рази!

    І все це відбувається на тлі голослівних заяв про велику кількість вірян РПЦ, про що так люблять заявлять спікери РПЦ.

    Олександр Єфременко нагадує, що сам Кіріл у вітанні Папі Римському назвав себе лідером «найкрупнішої християнської Церкви».

    Що ж, тепер Кіріл сам розвіяв власну пропаганду. Таким чином усілякі маніпуляції цифрами у виконанні представників Моспатріархату мають сприйматись виключно як чергові московські ширми і вигадки.

    Найсвіжіше

    Популярне