Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Голова церковної дипломатії РПЦ їздив у Ватикан відмовляти Папу від візиту до України?

    22 грудня у Ватикані відбулась зустріч голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополита Волоколамського Іларіона (Алфєєва) з Папою Римським Франциском. На початку бесіди митрополит РПЦ від імені Московського патріарха Кіріла (Гундяєва) привітав предстоятеля Римо-Католицької Церкви з 85-річчям від дня народження.

    Як повідомляє офіційний сайт ВЗЦЗ МП, понтифік привітав митрополита РПЦ, «висловивши сердечну подяку … патріарху Кірілу за передані вітання та незмінно високий рівень співпраці».

    Також у РПЦ заявили, що зустріч була тривалою і пройшла у «теплій атмосфері». На сайті Ватикану уточнили, що зустріч тривала одну годину.

    «Сторони обговорили широке коло питань, що стоять на порядку денному двосторонніх відносин між Римсько-Католицькою Церквою та Російською Православною Церквою, а також окремі аспекти взаємодії у найближчому майбутньому», – йдеться в офіційному повідомленні Ватикану.

    На завершення митрополит Іларіон (Алфєєв) передав Папі Франциску вітальне послання Кіріла та ікону Божої Матері «Знамення».

    Після зустрічі з понтифіком Іларіон в коментарі ТАСС заявив, що РПЦ в Україні «піддається зараз дискримінації, а в деяких місцях — гонінням» і тому візит Папи в Україну малоймовірний.

    Ймовірно, представник РПЦ відмовляв Папу Римського від візиту в Україну, хоча в Україні католицька паства більша, ніж у Росії. Крім цього він вирішив використати візит до Ватикану як ще один привід згадати за «гонімиє» парафії РПЦ в Україні. У судах РПЦвУ не може довести свою «гонимість».

    Водночас ані ватиканська, ані російська сторони не повідомили чи обговорювались заходи щодо ймовірної зустрічі Папи Франциска та патріарха Кіріла.

    Раніше про візит Папи в Україну говорив архієпископ і глава УГКЦ Святослав (Шевчук). У МЗС України підтвердили, що організація можливого візиту Папи Римського до України є «на порядку денному».

    Раніше ми повідомляли, що митрополит РПЦ Іларіон зустрінеться із главою Католицької Церкви. Також 6 грудня, перебуваючи на борту літака папа Франциск повідомив, що між ним та патріархом Московським Кірілом відбудеться друга зустріч. Тоді понтифік сказав, що зустріч із патріархом РПЦ не є далеким горизонтом і анонсував зустріч із главою ВЗЦЗ МП митрополитом Іларіоном.

    Також релігійний експерт Олександр Єфременко зауважив, що очільник РПЦ патріарх Кіріл (Гундяєв) прирівняв себе до Папи Римського.

    Найсвіжіше

    Популярне