П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У ПЦУ розповіли, що практично всі парафії, які проголосували за перехід до Української Церкви, виграють суди у Моспатріархату

    Предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній розповів в інтерв’ю “Радіо Свобода” про причини уповільнення переходу парафій зі складу Російської православної церкви в Україні (так званої УПЦ МП) до ПЦУ. На переконання Його Блаженства, процес сповільнився через “юридичну боротьбу” в судах.

    “Це погіршило в останній час переходи. Бо відбувається певний тиск, юридична зараз боротьба в судах. Хоча ми практично на 100% виграємо всі судові позови з боку Московського патріархату. Вони намагаються оскаржити. Але якщо громада вирішила, то будь-який суд ніколи не зможе заборонити чи скасувати рішення цієї громади. Якщо вона хоче бути в українській церкві, вона має це право, згідно з Конституцією, українськими законами”, – сказав митрополит Епіфаній.

    Нагадаємо, у третю річницю Об’єднавчого Собору “Духовний фронт” писав, як у короткий проміжок часу після Собору спостерігалась хвиля переходів парафій РПЦвУ до ПЦУ. Це неабияк налякало путінський режим, оскільки перспектива назавжди втратити Україну зі сфери свого впливу стала як ніколи реальною, і Кремль виділив колосальні кошти, відрядив найдужчих агентів впливу в Україну, найняв загони “тітушок”, щоб залякати і утримати від переходу більшість священників та архієреїв Московського патріархату.

    Та попри це сміливі священники і віряни РПЦвУ, все ж, не полишають спроб опинитись у складі ПЦУ та вийти з-під підпорядкування РПЦ. Хоча цей процес і уповільнився протягом останніх місяців, позитивну тенденцію відзначив, у тому числі, Його Всесвятість Варфоломій І, який сказав, що знає про те, як багато парафій РПЦ в Україні переходять до Автокефальної Церкви.

    “Це показує, що автокефалія зміцнюється, розширюється, що люди хочуть мати власну незалежну Церкву, не хочуть залежати від Росії. А політичні відносини між Росією та Україною зараз дуже напружені. Він (український народ – ред.) хоче мати свою Помісну Церкву та не залежати від Москви. Ось чому вони (парафії РПЦвУ – ред.) поступово приєднуються до Автокефальної Церкви”, – зазначив Вселенський патріарх Варфоломій І.

    Найсвіжіше

    Популярне