П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Відкидаємо спроби РПЦ впливати на розвиток відносин України та Ватикану – посол України у Ватикані

    Категорично відкидаємо спроби РПЦ впливати на розвиток відносин України та Святого Престолу, зокрема ставити під сумнів можливість і доречність візиту Папи Римського до Києва. Російська сторона не має і не може мати права голосу в цьому процесі.

    Про це заявив Надзвичайний і Повноважний посол України у Ватикані Андрій Юраш.

    Він прокоментував заяви очільника зовнішньополітичного підрозділу Російської православної Церкви митрополита Волоколамського Ілларіона (Алфєєва), під час візиту до Ватикану 22 грудня. За словами Юраша, представник РПЦ дозволив собі зробити маніпулятивний коментар щодо нашої держави.

    «Ми також звернули увагу на висловлювання митрополита Ілларіона (Алфєєва) в інтерв’ю агентству “РИА-Новости” про “дискримінацію” і “гоніння” в Україні. Були особливо здивовані почути це на тлі систематичних переслідувань представників різних релігійних груп в тимчасово окупованому Криму зі сторони російської окупаційної адміністрації. Як частина гібридної війни російська сторона за допомогою церкви поширює інсинуації та намагається нав’язати хибні наративи в українському релігійному середовищі», – зауважив Андрій Юраш.

    Він додав, що попри всі загрози і виклики, пов’язані із триваючою російською агресією, Україна неухильно дотримується політики толерантного співіснування представників усіх релігійних конфесії, зміцнення діалогу між ними на основі взаємної поваги.

    «Україна гарантує на законодавчому та практичному рівнях дотримання принципів свободи совісті. Про це свідчить, до прикладу, продуктивна зустріч Президента України Володимира Зеленського із главами та представниками релігійних спільнот – членів Всеукраїнської Ради Церков і Релігійних Організацій, яка відбулася 17 грудня. І, власне, у цьому підходові Україна різко контрастує із Росією, в якій міжнародні експерти фіксують сотні випадків порушення принципів свободи совісті. Відповідно до висновків Комісії США з міжнародної релігійної свободи, РФ віднесена до 14 країн світу, “що викликають особливе занепокоєння”», – йдеться в дописі посла України у Ватикані.

    «У рамках будь-яких обговорень, які Росія проводить за кордоном, їй варто не про Україну говорити, а чітко пояснити порушення свободи совісті, які фіксують як у самій Росії, так і на окупованих нею українських територіях: в Криму та в Луганській і Донецькій областях», – підсумував посол Андрій Юраш.

    Нагадаємо, 22 грудня у Ватикані відбулась зустріч голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополита Волоколамського Іларіона (Алфєєва) з папою Римським Франциском. Після зустрічі з понтифіком Іларіон в коментарі ТАСС заявив, що РПЦ в Україні «піддається зараз дискримінації, а в деяких місцях — гонінням» і тому візит Папи в Україну малоймовірний. Ймовірно, представник РПЦ відмовляв Папу Римського від візиту в Україну

    Також релігійний експерт Олександр Єфременко зауважив, що очільник РПЦ патріарх Кіріл (Гундяєв) прирівняв себе до Папи Римського.

    Папа Римський Франциск і Московський патріарх Кіріл (Гундяєв), ймовірно, обговорюватимуть українське питання на спільній зустрічі у 2022 році. РПЦ добиватиметься чергової вигідної для себе заяви з уст глави Ватикану, як це вже було у 2016 році і закріплено у Гаванській декларації.

    Найсвіжіше

    Популярне