П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ добиватиметься вигідних для себе заяв: Папа і Кіріл, ймовірно, обговорюватимуть Україну на майбутній зустрічі

    Папа Римський Франциск і Моспатріарх Кіріл (Гундяєв), ймовірно, обговорюватимуть українське питання на спільній зустрічі у 2022 році. РПЦ добиватиметься чергової вигідної для себе заяви з уст глави Ватикану, як це вже було у 2016 році і закріплено у Гаванській декларації.

    Як розповів глава Відділу зовнішньоцерковних зв’язків Московського патріархату митрополит Іларіон (Алфєєв), «ситуація в Україні не може не викликати нашого загального занепокоєння, але чи обговорюватиметься вона на зустрічі Папи та Патріарха, це ще належить визначити», цитує сайт ВЗЦЗ МП.

    При цьому він додав, що РПЦ нібито не повинно втягувати римського понтифіка в розв’язання міжправославних проблем і не буде цього робити.

    Також Іларіон зазначив, що на майбутній зустрічі Кіріла і Франциска не будуть обговорюватись якісь богословські і доктринальні теми і що вона відбудеться після Великодня 2022 року, але точний час ще потрібно буде узгодити.

    Судячи із відповідей митрополита Іларіона на запитання журналістів, українське питання друге за важливістю і в минулому папа Римський і Кіріл вже згадували Україну в Гаванській декларації у 2016 році. Тоді папа Франциск визнав провал Унії як метод досягнення єдності.

    «Сьогодні очевидно, що метод “уніатизму” колишніх століть, що передбачає приведення однієї общини у єдність з іншою шляхом відриву від своєї Церкви, не є шляхом до поновлення єдності», – йшлось у тодішній заяві, яка викликала обурення навіть у глави УГКЦ архієпископа Святослава і загалом в УГКЦ.

    Також у Гаванській декларації було зафіксовано низку інших важливих позицій, що описують російсько-українську війну, як «протистояння в Україні». Росія, як країна агресор не згадується в декларації, а РПЦвУ московський патріарх Кіріл назвав «нашою церквою в Україні». Тобто РПЦ добилась від Ватикану цілого рядку вигідних для себе заяв.

    Ймовірно, що щось схоже буде і на наступній зустрічі Кіріла і Франциска. Можливо чергова вигідна для РПЦ заява збоку Ватикану. Іларіон вже намагався відмовити Франциска відвідувати Україну, через нібито «гоніння» на РПЦвУ. Раніше про візит Папи в Україну говорив архієпископ і глава УГКЦ Святослав (Шевчук). У МЗС України підтвердили, що організація можливого візиту Папи Римського до України є «на порядку денному».

    Проте, хоч би що там було, вже зараз очевидно, що Моспатріарх намагається не відставати від загальноекуменічного руху між християнами, не відстаючи у цьому плані від Вселенського патріарха Варфоломія І. Щоправда, в РПЦ і РПЦвУ існує багато противників екуменізму і Кіріл знову наразиться на жорстку критику збоку консервативних кіл всередині своєї релігійної організації. У 2016 році Кіріла вже звинувачували у «єресі екуменізму». Щоб такого не було митрополит РПЦ Іларіон одразу попередив, що нічого з богословської чи доктринальної сторони не буде обговорюватись. Залишаються лише плани на співпрацю і геополітика.

    Росії вигідно мати в союзниках римського понтифіка і що показово президент РФ Владімір Путін назвав Італію тією країною, яка змогла б бути посередником у переговорах між НАТО і Росією (Ватикан знаходиться в Римі – столиці Італії). А це не може насторожувати у контексті відносин Католицької Церкви і РПЦ.

    Автор: релігійний оглядач Іван Петрущак.

    Найсвіжіше

    Популярне