Понеділок, 22 Квітня, 2024
Бiльше

    “Розкол” від РПЦ та побожність українського народу. Патріарх Варфоломій поспілкувався з українськими журналістами

    У день святого Миколая (за новим стилем), чи не найшанованішого в Україні святого, українські журналісти зустрілися у Константинополі (Стамбулі) та побесідували з Його Всесвятістю Вселенським патріархом Варфоломієм. У зустрічі взяли участь екзарх Вселенського Патріархату в Україні єпископ Команський Михаїл (Аніщенко) та генеральний секретар Святого і Священного Синоду архімандрит Григорій. Це було не інтерв’ю, а радше дружнє спілкування. Такого “миколайчика” отримують далеко не всі.

    Зустріч розпочалася зі святкової Літургії у день святого Миколая Чудотворця (за новим стилем). Його Всесвятість Вселенський патріарх Варфоломій предстоятельствував на урочистому Богослужінні у храмі святого Миколая. Для парафіян цього храму це була подвійна радість: престольне свято і можливість зустрітися зі своїм патріархом.

    Відразу після Літургії ми відправилися до резиденції Вселенського патріарха, де мала відбутися зустріч з Його Всесвятістю. Розмова з українськими журналістами розпочалася буквально через п’ять хвилин після його прибуття з храму св.Миколая, де після Богослужіння він спілкувався з парафіянами. Його Всесвятість виглядав бодро і впевнено – по патріарху Варфоломію (якому невдовзі виповниться 82- роки) навіть не було видно, що він перед тим відстояв двогодинне Богослужіння, а потім спілкувався з десятками парафіян.

    Вселенський патріарх Варфоломій. Світлина: Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні

    “Мрія наших братів росіян – щоб вони керували православ’ям. Але цього не буде”

    Найбільше уваги Його Всесвятість приділив звільненню Помісною Української Церкви від московського впливу. За словами Вселенського патріарха, тема Української автокефалії не постала нещодавно. Вона постала багато десятків років тому і завжди були намагання українського народу до здобуття своєї Помісної Автокефальної Православної Церкви.

    “І зараз настав історичний момент, коли Мати-Церква Константинополя здійснила цю давнішу вашу мрію”, – зазначив Його Всесвятість.

    Вселенський патріарх не міг не оминути своєю увагою перешкоди, що чинить Російська Церква. Його Всесвятість ще раз наголосив: “розколу”, про який говорять росіяни, немає.

    “І якщо, на їхню думку, існує “розкол”, то це вчинили вони, перервавши спілкування із чотирма Помісними Церквами. І ніхто більше не перервав спілкування і не створив “розколу” в лоні Православ’я”, – підкреслив патріарх Варфоломій.

    Вселенський патріарх Варфоломій та екзарх Вселенського Патріархату в Україні єпископ Михаїл. Світлина: Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні

    Його Всесвятість нагадав, що цей “розкол” був утворений з боку Російської Православної Церкви ще 2016-го, коли РПЦ і під її впливом ще три Помісні Церкви не приїхали на Великий Всеправославний Собор на Криті. В останній момент росіяни та ще три Помісні Церкви відмовились від участі.

    “Вочевидь, вони не мали бажання, щоб відбулась настільки важлива подія під проводом і головуванням Вселенського патріарха”, – поділився своїми міркуваннями Його Всесвятість.

    “Мрія наших братів росіян – щоб вони керували православ’ям. Але цього не буде. Оскільки згідно канонів і правил Православної Церкви, що були затверджені Вселенськими Соборами багато-багато років тому, ця перевага, ці привілеї віддані Вселенському Престолу” – нагадав патріарх Варфоломій.

    Його Всесвятість звернув увагу, що Блаженніший архієпископ Кіпру Хризостом сказав в інтерв’ю, що ця ситуація, ця структура Православної Церкви “зацементована”. Першою кафедрою серед Православних Церков завжди буде Константинополь, а Московська кафедра буде п’ятою.

    “У нас немає проблем із росіянами. Вони – діти Константинополя. Як і ви, українці, всі Церкви на Балканах і Церква Росії отримали автокефалію саме від Константинополя”, – нагадав патріарх Варфоломій.

    “Дисциплінарна” анафема Філарета і Конституція Пилипа Орлика

    Далі Його Всесвятість і генеральний секретар Святого і Священного Синоду нагадали, що передувало наданню Томосу Українській Церкві. В Україні розкол стався через те, що Москва заборонила та піддала анафемі митрополита Філарета, коли Україна зажадала автокефалії після здобуття незалежності як держави. Українці звернулися до Москви, а та не надала нам автокефалію на початку 1990-х. Філарета та його соратників заборонили і покарали, і звідси почалася велика рана на тілі українського православ’я. Москва й не мала права надавати автокефалію – українці мали для цього їхати до Константинополя.

    Генеральний секретар Святого і Священного Синоду архімандрит Григорій. Світлина: Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні

    “Ці покарані українці звернулися до Вселенського Престолу. Тому що ще від Четвертого Вселенського Собору, з V століття саме Вселенська Патріархія має такий привілей — приймати апеляції”, – нагадав архімандрит Григорій.

    Користуючись цим правом, Вселенська Патріархія ретельно вивчила всі питання щодо православних братів українців і, підходячи з любов’ю, вирішила це питання – надала їм автокефалію.

    Генеральний секретар Святого і Священного Синоду звернув увагу на цікаву деталь, про яку не знають багато українців. Зараз у Софії Київській демонструється текст Конституції Пилипа Орлика. І у перших статтях там зазначається, що після всієї тої боротьби, що доклав український народ, українці висловлюють бажання бути в єдності з Вселенським Константинопольським престолом.

    “Протягом усіх цих століть українці не перестали просити про церковну незалежність. Всі їхні рухи, які в подальшому вважалися як розкол або намагання відділитись, по факту були бажанням цих людей не бути під впливом Москви”, – наголосив архімандрит Григорій.

    Генеральний секретар Святого і Священного Синоду відкинув звинувачення з боку противників автокефалії Української Церкви, мовляв, Вселенський патріарх дав автокефалію нерукоположеним.

    “Це неправда. Якщо хтось прочитає заяву, зроблену 11 жовтня 2018 року, що до цього були зроблені дії Вселенського патріарха і канонічні, й історичні. Митрополити Макарій та Філарет звернулись до Вселенського Престолу для того, щоб була переглянута їх справа, по якій вони отримали анафему”, – нагадав Генеральний секретар Святого і Священного Синоду.

    Він також нагадав, що за церковним правом Вселенський Престол має можливість приймати апеляції. Після того, як рішення ухвалене на рівні Помісної Церкви, людина, яка вважає, що її неправильно осудили, може звернутись до Вселенського Престолу, щоб переглянули його справу.

    Архімандрит Григорій ще раз нагадав, що Вселенський патріарх надіслав листи Макарію та Філарету, в яких він пояснив, що ті причини, за якими їх засудили, не були питаннями догматичними чи питаннями віри. Це були дисциплінарні причини і тому Вселенський патріарх зняв ці засудження, анафеми з Філарета і Макарія.

    Під час розмови Генеральний секретар Святого і Священного Синоду також згадав і за лист патріарха Діонісія IV щодо рукопокладення Московським патріархом Київських митрополитів.

    “Була велика розмова: через цей лист Київ відноситься до юрисдикції Москви чи ні? Ми знаємо, що цей лист був написаний під великим тиском на патріарха Діонісія IV”, – зазначив архімандрит Григорій.

    Для своїх наступників патріарх Діонісій IV залишив одну маленьку помітку, щоб вони розуміли, що у цьому листі є проблема. Це було зобов’язання про згадування Київським митрополитом Вселенського патріарха.

    “Іншими словами, Вселенський патріарх не віддав Київ Москві. Він просто надав їй можливість рукопокладення митрополита Київського”, – нагадав патріарх Варфоломій.

    Вселенський патріарх Варфоломій. Світлина: Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні

    “Якщо Вселенський патріархат стільки часу терпів це порушення, коли Київський митрополит не згадував Вселенського патріарха, це не означає, що Вселенський патріарх зобов’язаний завжди терпіти ці порушення”, – наголосив архімандрит Григорій.

    “Мене не хвилює, що кажуть особисто про мене. Мене хвилює, що ставлять під сумнів права Константинопольського Престолу”

    Під час бесіди Його Всесвятість не оминув увагою нападки РПЦ та РПЦвУ особисто на нього. Особливо після візитів до України та США. Та він, по-християнськи та з гідністю, не став нападати на них у відповідь.

    “Наші російські брати критикують мене (особисто – ред.), звинувачуючи у тому, що я маю папські претензії. Я прощаю їх і не зупиняюсь на цьому. Мене (особисто – ред.), чесно кажучи, не хвилює, що скажуть митрополит Волоколамський Іларіон, митрополит Антоній у Борисполі та інші. Нехай кажуть, що хочуть. Нас непокоїть, коли ставлять під сумнів права та привілеї Константинопольського патріарха, Константинопольського Престолу. Оскільки вони були дані нам Вселенськими Соборами, ми не взяли їх самі”, – наголосив патріарх Варфоломій і додав, що ставити це підсумнів є проявом невдячності чи неосвіченості.

    За словами Вселенського патріарха, його візити до України та США були дуже успішними та дуже благословенними. “Наші російські брати не хотіли, щоб ці візити були успішними”, – зазначив патріарх Варфоломій.

    Світлина: Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні

    “Я побачив прояви віри і благоговіння” – Варфоломій про українців

    На прохання українських журналістів Його Всесвятість поділився своїми враженнями від візиту до України. Насамперед Його Всесвятість вразила побожність українського народу.

    “Я побачив прояви віри і благоговіння на Літургії, яку ми звершували перед собором Святої Софії, а також скрізь, де я проходив, куди я йшов, вони дякували мені за Томос про автокефалію. Я бачив віру та подяку українців за те, що сталося”, – згадав патріарх Варфоломій.

    Його Всесвятість також втішило ставлення держави до Церкви.

    “Дуже гарний настрій, коли я побачив в Україні ставлення з боку держави до Автокефальної Церкви. Дуже гарний настрій та бажання співпрацювати з Автокефальною Церквою”, – підкреслив Вселенський патріарх.

    Його Всесвятість зауважив, що часто читає про те, як багато приходів РПЦ в Україні переходять до Автокефальної Церкви.

    “Це показує, що автокефалія зміцнюється, розширюється, що люди хочуть мати власну незалежну Церкву, не хочуть залежати від Росії. А політичні відносини між Росією та Україною зараз дуже напружені. Він (український народ – ред.) хоче мати свою Помісну Церкву та не залежати від Москви. Ось чому вони (парафії РПЦвУ – ред.) поступово приєднуються до Автокефальної Церкви”, – підсумував Вселенський патріарх Варфоломій.

    Найсвіжіше

    Популярне