Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ проігнорувала обговорення українського питання на Критському соборі у 2016 році

    У Московському патріархаті не можуть закликати до Всеправославного обговорення українського питання, адже вони проігнорували це питання на Критському соборі у 2016 році.

    Таку думку висловив православний експерт Олександр Єфременко, коментуючи конференцію РПЦвУ в Києво-Печерській лаврі, націленій на Вселенського патріарха.

    «Ще одним лейтмотивом цього заходу була теза про необхідність скликання Всеправославного Собору задля вирішення нагальних проблем Православ’я. Про це говорив у своєму вітальному слові очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій та у своїй доповіді його помічник – митрополит Антоній (Паканич). Найбільше мене вразили слова митрополита Онуфрія, що їх “сьогодні найбільше непокоїть те, що Константинопольський патріархат відмовляється виносити болючі питання церковного життя на соборне обговорення”. Та невже? А як же нещодавній Святий і Великий Собор Православної Церкви на Криті 2016 року, який РПЦ та її українська філія намагались зірвати?», – зазначає Єфременко.

    Він підкреслив що тоді на Критському соборі, якраз і мали розглядатись «болючі питання», але напевно тоді вони були не такими вже і болючими для РПЦ та її філії.

    «То хто ж винен, що РПЦ не прибула на собор і не розглянула питання надання автокефалії, яке було зняте з порядку денного саме через позицію Москви? Чому ж російські єрархи не прибули на Собор? Тому що їх приїзд автоматично означав би їх згоду із тим, що Вселенський Патріарх має повноцінне право скликати такі Собори, а цього вони допустити не могли», – пояснює релігійний експерт.

    «Тепер же, коли їх план із “Амманом” провалився, вони вирішили звинуватити Константинополь у “нехотінні” проводити Всеправославний Собор. Тобто вже вони готові визнати таке право за Константинополем, лиш би він виконав їх забаганки», – підсумував Олександр Єфременко.

    Найсвіжіше

    Популярне