П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Софії Київській відбулася урочиста літургія за участі двох предстоятелів: Варфоломія та Епіфанія

    На території Софії Київської просто неба, відбулась урочиста літургія за участі предстоятеля Константинопольської Православної Церкви Вселенського патріарха Варфоломія І та предстоятеля Православної Церкви України митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

    Про це повідомляє Духовний Фронт України, який побував на богослужінні.

    За богослужінням молились близько 15 тисяч вірян, численне духовенство, єпископат ПЦУ, монахи з Афону, представники влади та інші поважні гості.

    Після літургії речник ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря) розповів, що молитвою за богослужінням Вселенський патріарх Варфоломій благословив досягнення ПЦУ, як  Автокефальної Української Церкви.

    «Перший серед предстоятелів Церков прибув до України, до нашої Помісної Церкви вже як до автокефальної, дозрілої, належно самостійної. Своєю молитвою і благословенням цією соборною літургією, Вселенський патріарх Варфоломій стверджує і благословляє наші досягнення, надихаючи нас самостійно, але не егоїстично, розбудовувати своє життя. Як батьки благословляють і надихають на добрі справи своїх дорослих і самостійних дітей. Ми від всього серця вдячні Його Всесвятості Вселенському патріарху Варфоломію та нашій Матері-Церкві за дари і благодіяння, які протягом століть історії були нашими предками і нами отримані від дару пізнання істини та спасительної православної віри прийнятого у княжі часи через хрещення Русі України до дарування Томосу про автокефалію, яким перегорнуто сторінку минулих розділень і духовного поневолення та стверджена наша свобода бути помісною Церквою», – сказав він.

    Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній маючи, на увазі вірян Московського патріархату в Україні, сказав, що не всі православні віряни в Україні пізнали повноту істини і не хочуть виконувати вчення церкви.

    «…не всі православні християни України пізнали повноту істини, не всі ще послідують вченню Церкви і канонічному порядку, досі ще тримаючись розділення та віддаляючи себе від спілкування, але і за них ми молились сьогодні під час літургії і за них також ми приносили безкровну жертву, маючи впевненість, що у Богом благословенний час і вони пізнають істину та увіллються у повноту Помісної Української Православної Церкви», – сказав предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній.

    Також митрополит Епіфаній відзначив велику радість, якою наповнюються серця, коли в історичному святому для українського народу місці в кафедральному храмі митрополитів Київських відбулась літургія очолювана двома предстоятелями і подякував всім за молитву.

    Предстоятель ПЦУ нагородив Вселенського патріарха Церковною нагородою ПЦУ Великим хрестом Архістратига Михаїла.

    Своєю чергою патріарх Варфоломій розповів, що є два види віри. Одна стрімка, але не тривала, а інша – спасительна. Також він нагадав, що через Хрещення Русі-України скріпились відносини між Константинополем і Києвом.

    Водночас узурпація Московською Церквою Києва, відбулась коли Вселенський Патріархат не міг опиратись. Упродовж багатьох років, Церква-Матір надавала можливість усім залученим сторонам досягнути примирення між тими, хто відділений, відновити церковне життя у єдності, нагадав Вселенський патріарх

    «Свята Константинопольська Церква-Матір, яка надавала автокефалії починаючи від Церкви Росії і до нещодавньої наданої Церкві Україні, не робить нічого іншого, крім того, що постійно вділяє. При цьому зберігаючи цілісність, єдність, весь час жертвуючи, народжує і відроджує Помісні Церкви з метою, як уже було сказано спасительного служіння на благо народу Божого, піклуючись про особливі потреби пастви», – сказав патріарх.

    Він додав, що автокефалії не надаються через національні критерії, але за критерієм доцільності до пастви із спасительною перспективою. Крім того статус автокефалії надається за двох непохитних умов: по перше заради спілкування у відмінності, а не для розділення; і по друге автокефалія надається у заданих межах відповідно до правил Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне