П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Глава РПЦ надумався миритись із ПЦУ? Кіріл висловився за подолання розколу, бо немає розбіжностей віровчительних істин

    Очільник Російської православної церкви поступово скеровує ізоляціоністську ідеологію РПЦ в бік налагодження діалогу. Нещодавно патріарх Московський Кіріл (Гундяєв) несподівано сказав, що український «розкол» може бути «якоїсь миті» подоланий, бо немає ніяких розбіжностей у догматичних істинах віровчення для всіх православних в Україні, — повідомляють “НГ Религии”.

    Моспатріарх також натякнув, що ПЦУ нібито відділилась від «матері-церкви», ймовірно маючи на увазі, що «матір’ю-церквою» для України, нібито є РПЦ.

    «Розколи завжди, звичайно, в якийсь момент долаються. Якщо під цими розколами немає розбіжностей у віровченні. Ось збережи Бог, щоб не затьмарилась догматична богословська свідомість тієї частини православних України, яка відокремилася від матері-церкви та увійшла до розколу. Отоді надії будуть втрачені. Але поки цього немає, залишається надія на те, що і з Божої милості, і зусиллями церковних служителів можна буде і в діалог вступити в якийсь момент, і про щось домовлятися», – сказав патріарх Кіріл.

    Заява здається несподіваною, тому що починаючи з осені 2018 року в РПЦ прийнято регулярно шельмувати як Православну церкву України, так і предстоятеля справжньої Церкви-Матері – Вселенського патріарха Варфоломія І.

    Залишилося незрозумілим, чи мав голова РПЦ на увазі примирення із Вселенським патріархом Варфоломієм, чи із Православною церквою України.

    Нагадаємо, дії патріарха Варфоломія щодо надання Томосу ПЦУ, РПЦ планувала обговорити на Архієрейському соборі, який мав відбутися 15–18 листопада. Але його було перенесено. Синод Російської Церкви ще 24 вересня назвав «грубим порушенням канонів» візит Варфоломія до Києва, який відбувся наприкінці серпня. А в жовтні 2018 року, відразу після оголошення про створення ПЦУ, архієреї РПЦ ухвалили, що «вступ у спілкування з тими, хто ухилився в розкол, а тим більше відлученими від церкви рівносильно ухиленню в розкол і суворо засуджується канонами святої церкви».

    «Займати однозначну позицію і говорити лише про негативну роль патріарха Варфоломія, поглиблення розколу зараз уже не дуже результативно. Якщо розглядати внутрішньоукраїнську ситуацію, то ПЦУ збереглась і після того, як Петро Порошенко перестав бути главою держави», – каже перший віцепрезидент Центру політичних технологій (Росія), російський політолог Алєксєй Макаркін.

    Він також зауважив, що жодна православна церква не приєдналася до бойкоту, який Московський патріархат оголосив Константинопольському патріарху.

    «Ніхто не став розривати з патріархом Варфоломієм євхаристійне та молитовне спілкування, хоч і по-різному ставляться до того, що зробив Варфоломій щодо України. Той самий архієпископ Афінський і всієї Еллади Єронім, з яким кілька днів послужив патріарх Варфоломій, назвав останнього патріархом усього православного світу. Навіть ті, хто підтримує Москву, наполягають, що треба шукати якийсь вихід із ситуації. Тому патріарх Кіріл і сказав, що не проти шукати цей вихід», – пояснює Макаркін.

    «Однак переговори навряд чи будуть продуктивними, – вважає російський політолог – Якщо раніше головним аргументом було те, що ПЦУ не канонічні та ніким не визнані, зараз уже це затверджувати неможливо, оскільки вони частково визнані як мінімум чотирма православними церквами – Константинопольською, Елладською, Олександрійською та Кіпрською. Тобто зараз ПЦУ приблизно в такому самому становищі, як і Православна церква в Америці, яка визнана Російською, Грузинською, Болгарською, Польською православними церквами, а також церквою Чеських земель та Словаччини».

    Глава РПЦвУ Онуфрій і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній на заходах з нагоди вшанування жертв Голодомору / Фото: ПЦУ / (2021 рік)

    Найсвіжіше

    Популярне