Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Московський заявив, що «РПЦ — церква-матір для українського православ’я»

    У Російській православній Церкві знову вдались до брехні та історичних маніпуляцій. Московський патріарх Кіріл (Гундяєв) заявив, що «РПЦ — церква-матір для українського православ’я», а «розколи завжди в якийсь момент, звичайно, долаються» за умови спільної віри.

    Таку думку він висловив в ефірі телеканалу «Россія-1».

    Кіріл назвав Московський патріархат «Матір’ю-Церквою» для православ’я в Україні, хоча насправді хрещення до Києва прийшло із Вселенського Патріархату і до 2018 року Україна була митрополією Вселенського Патріархату. Московський патріархат зловживаючи грамотою 1686 року щодо дозволу на хіротонії над Київськими митрополитами фактично анексував Київську митрополію, але це аж ніяк не означає, що РПЦ може зватись через це «Матір’ю» для українського православ’я.

    На думку очільника РПЦ, якщо догматична і богословська свідомість розкольників непошкоджена, то надія зберігається, і прийде час, коли можна буде вступити в діалог і домовлятися. Таким чином глава РПЦ не може повірити, що в Україні, як і у Росії може існувати своя автокефальна і незалежна Помісна Православна Церква, адже він називає автокефальну Православну Церкву України «розколом».

    При чому Московський патріарх не згадав, що РПЦ розірвала євхаристійне єднання із тими Церквами, які визнали ПЦУ. Таким чином РПЦ сама відкололась від православ’я і на думку релігійних експертів може створити свою альтернативну версію православ’я.

    Раніше глава РПЦ натякнув, що ПЦУ стала «трагедією для України», але Онуфрій «зберігає лад». Попри те що РПЦ і РПЦвУ – єдині, хто розірвав євхаристійні зв’язки з Помісними Церквами, що визнали ПЦУ, патріарх Кіріл (Гундяєв) впевнений, що «нинішня політика, спрямована на поділ Православної Церкви».

    Найсвіжіше

    Популярне