Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Моспатріарх натякнув, що ПЦУ стала «трагедією для України», але Онуфрій «зберігає лад»

    Московський патріарх Кіріл (Гундяєв) натякнув, що Православна Церква України стала «трагедією для України», а очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій (Березовський) нібито зберігає єдність України, бо належить до Московського патріархату. Про це очільник РПЦ Кіріл розповів в інтерв’ю пропагандистському телеканалу «Росія-24», передає сайт Моспатріархії.

    «Найбільша трагедія в тому, що Україна розділилася за релігійною ознакою, а цей поділ розпочався не сьогодні та не в наш час. Поява уніатства стала першим таким ударом по Україні, потім були розколи XX століття, і мене ніхто не переконає в тому, що це здійснення певного плану, спрямованого на ослаблення духовного життя України, розрив єдності історичної Русі», — сказав Московський патріарх Кіріл.

    Попри те що РПЦ і РПЦвУ – єдині, хто розірвав євхаристійні зв’язки з Помісними Церквами, що визнали ПЦУ, патріарх Кіріл (Гундяєв) впевнений, що «нинішня політика, спрямована на поділ Православної Церкви і дуже прив’язана до політичної кон’юнктури, бо жодними богословськими міркуваннями неможливо пояснити спроби поділити Православну Церкву, послабити її».

    І дійсно, РПЦ не мала жодного богословського підґрунтя для того, щоб розірвати євхаристійний зв’язок із Вселенським патріархатом, але все ж таки зробила це. Саме тому очільник РПЦ переводить стрілки і не бачить (навмисне чи випадково), що він своїми ж словами, себе самого осуджує. Також Московському патріарху байдуже, що РПЦ в Україні посилює розкол українського суспільства, адже тягне українців до союзу з агресором — навпаки очільник РПЦ натякає, що саме ПЦУ є ворогом православ’я і трагедією для України, а митрополит РПЦвУ Онуфрій (Березовський) нібито «зберігає єдність», бо є вірним Московському патріархату.

    Він впевнений, що саме частина РПЦ в Україні на чолі з Онуфрієм «зберігає канонічний лад».

    Кіріл навіть назвав мету розділення православ’я: «Мета лише одна — відвести якнайдалі від Росії та від Російської Православної Церкви, але це мета політична, а не духовна…».

    Що цікаво, Кіріл не згадує і не коментує якою метою керувались московські єрархи коли проголосили в себе окрему автокефальну церкву, що до того була в складі Вселенського патріархату. Глава РПЦ не може повірити, що в Україні, як і у Росії може існувати своя автокефальна і незалежна Помісна Православна Церква.

    Найсвіжіше

    Популярне