П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Свій день народження святкує митрополит Елпідофор – богослов, який трудився над Томосом для ПЦУ

    28 листопада своє 54-ліття святкує архієпископ Америки, іпертим і екзарх Атлантичного і Тихого океанів, єрарх Вселенського Патріархату Елпідофор.

    Саме митрополит Елпідофор у 2018 році написав книгу про візит Вселенського патріарха Варфоломія в Україну, що відбувся 2008-го. Тоді ще генеральний секретар Священного Синоду архімандрит Елпідофор, прибув до Києва, щоб вивчити українське церковне питання і провести низку зустрічей із православними єрархами.

    Після цієї праці владики Елпідофора та інших екзархів в Україні відбувся візит Вселенського патріарха на день Хрещення Русі до України у 2008 році, який показав ставлення українців до Матері-Церкви.

    Архієпископ Елпідофор також викривав різні маніпулятивні закиди Московського патріархату в сторону Вселенського патріарха Варфоломія і його канонічних прав. Одна із таких праць, присвячена Вселенському патріарху, побачила світ у січні 2014 року. У ній йшлось про першість у Православній Церкві і що саме Вселенський патріарх Варфоломій має право приймати апеляції від інших єпископів, та є «першим без рівних»

    Також архієпископ Елпідофор досліджував, які саме права були надані Московському патріарху у 1686 році і багато потрудився для канонічного обґрунтування дій Вселенського Патріархату щодо розв’язання українського церковного питання та надання Томосу про автокефалію Православній Церкві України. Саме владика Елпідофор доклав свою лепту у викриванні брехні Російської Церкви про “передачу Київської митрополії у їхнє управління”. Це дало змогу відкрити українському православ’ю канонічний шлях до самостійності.

    Говорячи про РПЦ архієпископ Елпідофор наголошував, що “Українській Церкві матір’ю є Церква в Константинополі, а Московській Церкві є Матір’ю Церква в Києві”.

    Він, як істинний будівничий Вселенського Патріархату, стояв на стороні канонів православної Церкви і Священного Передання, говорячи про віковічні і виключні привілеї і компетенції Вселенського патріарха та Священного Синоду Константинопольської Церкви надавати автокефалії в православ’ї.

    Бачачи такі труди владики Елпідофора, Вселенський патріарх Варфоломій і вся Константинопольська Церква довірила йому бути архієпископом всієї Америки, де владика продовжував справу по розбудові зруйнованої в наслідок терактів 9 вересня Церкви святого Миколая. Стараннями архієпископа Елпідофора Церква святого Миколая була добудована і освячена Вселенським патріархом під час його візиту у США, попри всі фінансові труднощі викликані пандемією. Тож владика протягом двох років та кількох місяців зумів розв’язати проблеми будівництва, фінансів та пенсійного фонду, що мучили архієпископію Америки протягом десятиліть.

    Не стояв владика осторонь і тоді, коли світ нахлинула пандемія коронавірусу. Стараннями Архієпископа та небайдужих жертводавців Американська архієпископія передала близько 250 000 доларів на боротьбу із коронавірусом.

    Продовжуючи свою діяльність у США владика Елпідофор не забув підтримувати і Україну, сказавши, що Росія з часом буде змушена прийняти ту нову реальність яка з’явилась після надання томосу ПЦУ. «Я маю абсолютну віру в пророче служіння Його Святості Вселенського патріарха Варфоломія та рішення Священного Синоду про надання автокефалії Українській Церкві та повернення мільйонів віруючих до обіймів Церкви. Однак, як і у всіх пророцтвах, між передбаченням і виконанням існує певний проміжок часу. Хід історії схилятиметься до справедливості та єдності Православної Церкви… Впевнений, що час допоможе Російській Церкві прийняти цю реальність з реалізмом, самовладанням і християнським духом», – сказав владика. Іншого разу архієпископ викриваючи геополітичні плани Кремля зауважив, що Росії вигідно мати у колишніх країнах пострадянського союзу церкви Московського патріархату, щоб мати вплив на них.

    Тож вся команда Духовного Фронту України і українці, які вдячні владиці Елпідофору за працю для незалежності православ’я від Москви, вітають його із днем народження.

    Зичимо вам ласки Божої, здоров’я, благословення, сил і наснаги нести своє пастирське служіння. Бажаємо, щоб за вашими молитвами, і співдією Божою, Україна здобула єдність і визнання серед усього православного світу, а вам, хай Господь дає многая і благая літа.

    Είς πολλά έτη, δέσποτα

    Найсвіжіше

    Популярне