П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Америки: Кремлю вигідно мати в Україні Московський патріархат

    У міжнародному саміті з питань релігійної свободи на тему «Наростання релігійного націоналізму» взяв участь архієпископ Америки Елпідофор, доповідь якого торкнулась стосунків Російської Церкви з російською державою.

    У своєму виступі він посилався на «релігійний націоналізм», який, як він сказав, є лише однією стороною медалі. Кремлю вигідно мати Московський патріархат у межах колишнього СССР. Про це передає orthodoxtimes.com.

    Як пояснив архієпископ, навіть коли Російська Федерація перетворилася на свою нинішню форму, нещодавно Російська православна церква намагалася відновити своє місце в суспільстві. Співпраця та підтримка держави стали способом повернення колишньої слави РПЦ. Проте саме держава виграла від «релігійного націоналізму», створеного відродженою православною церквою (РПЦ, – ред.) в її межах. Саме тому, що Московський патріархат охоплює і перебуває на значній частині територій колишнього Совєтського Союзу, зокрема у Білорусі, Україні, Молдові та інших країнах.

    Тісний взаємозв’язок між міністерством закордонних справ РФ та Відділом зовнішніх церковних зв’язків РПЦ добре відомий.

    Через мережу Московського патріархату Російська Федерація здатна чинити вплив на нові національні держави, що виникли після падіння СССР, – підкреслив архієпископ Елпідофор.

    Він навів, як приклад — Україну. Коли Вселенським патріархатом юридично та канонічно було створено Помісну Православну Церкву, але Московський патріархат продовжив зберігати свою власну структуру і вплив на українців.

    Це, очевидно, відповідає інтересам Російської Федерації, яка виграє від свого «Релігійного націоналізму» настільки ж, якщо не більше, як РПЦ від своєї «націоналістичної релігії».

    Слід зазначити, що митрополит Волоколамський Іларіон, керівник відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату, також брав участь у цій самій конференції.

    Найсвіжіше

    Популярне