Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Нашою мотивацією була і є Істина, і вона переможе, – патріарх Варфоломій про надання Томосу ПЦУ

    Вселенський патріарх Варфоломій прокоментував надання Томосу Православній Церкві України заявивши, що мотивацією Вселенського Патріархату була і є Істина.

    Вселенський патріарх в інтерв’ю politis.com.cy сказав, що перед тим як прийняти рішення з українського церковного питання, у Вселенському Патріархаті молитовно і мудро розглянули всі ці реакції відносно Московського патріархату, «але рішення і дії Церкви мотивовані не продуманою “дипломатією”, а виключно і тільки духовними інтересами Божого народу. Нашої мотивацією була і є Істина, і це завжди було хрестом кожного Вселенського Патріарха, що він повинен служити Істині всюди, завжди і за всяку ціну».

    Він зауважив, що при наданні Томосу ПЦУ у Вселенському Патріархаті думали тільки про Бога, не думаючи про інші інтереси, будь то геополітичні чи економічні.

    «Ми не розглядали ні геополітичні інтереси, навіть в тій перспективі, яку нам приписують, ні економічні, тільки заради Бога. Геополітичні події, не буду судити правильно чи неправильно, увійшли в життя Церкви, і ми бачимо це у всіх Автокефальних Церквах, створених… самим Вселенським Патріархатом. Жорстока реакція Московського Патріархату полягає в тому, що через століття Константинопольська Матір-Церква відновлює справедливість у Києві», – додав патріарх Варфоломій.

    «Рано чи пізно Істина засяє і переможе. Наклеп, який би методичної він не був, відпадає, він не витримує світла і часу», – підсумував патріарх.

    Нагадаємо, раніше патріарх Варфоломій сказав, що Вселенський Патріархат християнізував і цивілізував росіян. За словами Варфоломія в РПЦ не йдуть за вченням Церкви, коли кажуть, що у Вселенському православ’ї немає “першого”. Він також припусти, якби Онуфрій прийшов на Об’єднавчий Собор, все було б по-іншому.

    Найсвіжіше

    Популярне