Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    В РПЦ не йдуть за вченням Церкви, коли кажуть, що у Вселенському православ’ї немає “першого”

    Вселенський патріарх Варфоломій І заявив, що ті, хто вигадують свою нову еклезіологію (вчення про церкву, – ред.) де немає “першого”, тобто предстоятеля у Вселенському православ’ї, не слідують за вченням святих Отців. Проти першості у Православній Церкві найактивніше виступає Московський патріархат, відповідно ці звинувачення у порушенні Церковного вчення стосуються найперше їхньої Церкви.

    «Я хочу запитати: чи не кожна єпархія має Першого? Хіба не кожна Церква має Першого? Тоді чому його (першого, – ред.) не повинно бути в помісних Церквах? Оскільки від найменшої структури, якою є парафія, до Помісної Церкви як цілого, вони мають Першого, то як можливо, що Помісні Церкви не мають свого Першого? Якщо у нас немає Першого, то ми є федерацією місцевих адміністративних церковних груп, а не громадою, як того хоче наша еклезіологія, помісних Церков на чолі з Першим. Цей федералізм, ця нова еклезіологія показує, що деякі наші брати не йдуть слідами наших отців», – сказав патріарх Варфоломій у інтерв’ю, опублікованому 24 жовтня.

    Одночасно з цим, першість не означає папізм у якому РПЦ звинувачує Вселенський патріархат. Патріарх Варфоломій зазначив, що «так званий “примат Константинополя”, як його трактують використовують з негативним відтінком і характеризують як “папський”, є новим винаходом. Очевидно, це зроблено для того, що викликати роздратування у Церкві та створити скандал.

    Варто зазначити, що Російська Православна Церква хоче перехопити першість у світовому православ’ї, віддавши її Антіохійському чи Єрусалимському патріархам, щоб забезпечити собі важелі керівництва, вважає релігійний експерт Олександр Єфременко. «Амман 2.0» залишається єдиним інструментом і «троянським конем» для такого сценарію.

    Також ми публікували статтю богослова про першість Константинопольського патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне