Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Варфоломій: «Ми християнізували росіян, не кажучи вже про те, що ми їх цивілізували»

    Вселенський патріарх Варфоломій надіслав послання Московському патріархату в інтерв’ю, опублікованому 24 жовтня кіпрською газетою «Πολίτης». Порушуючи питання надання Томосу про автокефалію Православній Церкві України та про бурхливу реакцію Російської Церкви, патріарх Варфоломій наголосив, що «на нього чиниться тиск, щоб він поступився світським вимогам тих, хто перед обличчям наших канонічних та історичних аргументів просуває свою економічну і світську міцність і владу, і навіть проти Церков, які політично залежать від “їх доброго слова”». «Варфоломій показав, що він не піддається тискові».

    Опосередковано, але чітко, посилаючись на «мрію» Московського патріархату про «Третій Рим», Вселенський патріарх ставить собі питання: «Яку користь Вселенський патріархат отримав від автокефалії України на світському рівні? Що він виграв? Образи, наклепи та приниження. Навпаки, ті, хто боровся проти цієї енергії, мають прихильність до «мрії», згідно з якою політичним планам в усьому світі служать на колісниці Церкви. І нехай остерігається той, хто неосвічений. Це, звичайно, те, що я знову захищав Правду, вплинуло на геополітичні та інші плани наших братів щодо цього, і вони з такою лютістю відреагували».

    Патріарх Варфоломій використовував різкі слова на адресу керівництва Російської Церкви, сказавши: «Особиста війна з наклепами на мою скромну особу, але особливо наклепницька кампанія проти історичної відповідальності Престолу, який їх християнізував, і цивілізував їх без спотворення мови, звичаїв, — саме те що створює відчуття страху і коливання в інших Церквах, щоб не погоджуватись і не гармоніювати з діями Вселенського Патріархату».

    Першість

    Відносно “примату” Вселенського престолу патріарх Варфоломій каже, що «так званий “примат Константинополя”, як його використовують з негативним відтінком і характеризують як “папський”, є новим винаходом, очевидно, бажаючи викликати роздратувати та створити скандал у деяких наших братів. Я хочу запитати: чи не кожна єпархія має Першого? Хіба не кожна Церква має Першого? Тоді чому його (першого, – ред.) не повинно бути в помісних Церквах? Оскільки від найменшої структури, якою є парафія, до Помісної Церкви як цілого, вони мають Першого, то як можливо, що Помісні Церкви не мають свого Першого? Якщо у нас немає Першого, то ми є федерацією місцевих адміністративних церковних груп, а не громадою, як того хоче наша еклезіологія, помісних Церков на чолі з Першим. «Цей федералізм, ця нова еклезіологія показує, що деякі наші брати не йдуть по стопах наших отців».

    Подяка Вселенського патріарха архієпископу Хризостому та Єроніму

    Вселенський патріарх висловлює вдячність Предстоятелям Грецької Церкви та Церкви Кіпру, кажучи: завдяки прекрасному спілкуванню та порозумінню з багатьох питань ми тісно співпрацювали для реалізації – та під час проведення – Священного та Великого Синоду Православної Церкви, який відбувся на Криті, у 2016 році.

    Вселенський патріарх прокоментував виклики коронавірусу

    Вселенський патріарх, посилаючись на пандемію, наголошує, що «коронавірус не є і не був дискримінаційним (…) Ми повинні довіряти медичній спільноті, яка єдина має знання, щоб дати відповіді на будь-яке занепокоєння, на будь-які сумніви, а також на кожні фейкові новини та теорії змови, які ширяться і можуть привести людину, яка боїться, до неправильного рішення».

    Однак, як він вже зазначав, «неприпустимо, в умовах такої кількості жертв і такого болю, є люди, які з міркувань самовиправдання та самореклами або недооцінюють ризики коронавірусу або, що ще гірше, заперечують реальність пандемії, вважаючи її вигадкою певних кіл людей. І повторюю, що ще більш провокаційно, коли такі погляди висловлюють християни, на жаль, також деякі священнослужителі чи монахи, які, власне, маючи власну думку про все, оголошують себе захисниками власного Бога.

    Він також посилається на смерть і серйозні проблеми зі здоров’ям, з якими стикаються ті, у кого діагностовано коронавірус: «Один із тисяч наших співвітчизників, які пережили такий досвід, — це Архімандрит Єфрем, настоятель Свято-Ватопедського монастиря на Афоні, який, захворівши, не встиг зробити щеплення і пройшов серйозні випробування, опинився в небезпеці, і завдяки зусиллям лікарів, з Божою допомогою, він одужав і сьогодні закликає їх усіх зробити вакцинацію».

    Переклад Духовного Фронту України із arxon.gr

    Найсвіжіше

    Популярне