Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Попри рішення Синоду промосковський митрополит Кіпрської Церкви знову заявив про невизнання ПЦУ

    Промосковський митрополит Лімасольський Кіпрської Православної Церкви Афанасій вважає, що митрополит Київський та всієї України Епіфаній “не є главою Православної Церкви в Україні”. Владика Афанасій також додав, що “невизнання ПЦУ – це питання совісті і канонів Церкви”.

    Митрополит Лімасольський, що не згоден з предстоятелем Кіпрської Церкви архієпископом Хризостомом, який визнав Епіфанія як канонічного предстоятеля Православної Церкви в Україні, тому що “це визнання відбулося без повідомлення та без згоди Священного Синоду”, повідомляє Romfea.

    Нагадаємо, на засіданні Священного Синоду Кіпрської Церкви, що відбулося 23 – 25 листопада 2020 року, єрархи детально обговорили згадування імені митрополита Київського і всієї України Епіфанія Архієпископом Кіпрським Хризостомом і вирішили не противитись його рішенню визнати Православну Церкву України.

    Архієрей підкреслив, що його позиція не диктується особистими уподобаннями, так як він не знайомий ані з очільником РПЦвУ митрополитом Онуфрієм, ані з предстоятелем ПЦУ. “Це було питання совісті, питання дотримання священних канонів Церкви”, – зазначив митрополит Афанасій.

    Архієпископ Кіпрський Хризостом II у листопаді минулого року вкрай різко висловився стосовно позиції чотирьох членів Синоду Кіпрської архієпископії – митрополитів Лімасольского Афанасія, Кіккського Никифора, Тамаського Ісаї, а також єпископа Аматського Миколи, які виступили проти визнання архієпископом автокефалії Православної Церкви України і вступу з нею в канонічне спілкування.

    Митрополит Лімасольський і російський слід

    Він родом із Кіпру. Був якийсь час на Афоні монахом де прийняв схиму. Пізніше приїхав назад на Кіпр, де був обраний митрополитом Лімасольським.

    У листопаді 2020 року відбувся Синод Кіпрської Православної Церкви на якому більшістю голосів (17 проти 10) підтвердили видання ПЦУ. Все це відбувалось на фоні бурхливої реакції митрополитів Лімасольского Афанасія, Кіккського Никифора, Тамаського Ісаї, Морфоського Неофіта, а також єпископа Аматського Миколи на рішення архієпископа Хризостома II згадати митрополита Київського Епіфанія й визнати Православну Церкву України.

    Після чого, предстоятель Кіпрської Церкви сказав, що у нього є спосіб “поставити їх на місце”.

    5 лютого 2021 року у кіпрському місті Лімасол, де митрополитом є Афанасій, відбулось освячення хрестів та встановлення куполів на храм святителя Миколая Чудотворця Російської православної церкви. РПЦ, розуміючи те, що вона втрачає свій авторитет та потопає у власній брехні, намагається підкупити всіх, хто на це піддається. На базі храму в Лімасолі, діє російська агентура та горезвісний Алєксандр Вознєсєнскій, який причетний до низки фейків про релігійну ситуацію в Україні.

    26 жовтня 2020 року митрополит Лімасольський Афанасій грецькому виданню ΚΥΠΕ  говорив, що «все, що скаже більшість, ми виконаємо, навіть якщо ми не згодні». «Я можу бути не згідний, але я підкоряюся тому, що говорить більшість Синоду», – додав він.

    Пізніше він виступав у відеозверненнях, де співчував РПЦ в Україні, бо її нібито «гонять».

    Найсвіжіше

    Популярне