Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    «У мене є спосіб поставити їх на місце» – предстоятель Кіпрської ПЦ про противників ПЦУ на Кіпрі

    Предстоятель Кіпрської Церкви архієпископ Хризостом II запевнив, що може «поставити на місце» деяких членів Священного Синоду Кіпрської Церкви, які не виконують рішень Святого Синоду щодо визнання автокефалії ПЦУ.

    Про це повідомляє orthodoxtimes.com

    На запитання, чи можливий розрив євхаристійного спілкування, архієпископ Хризостом сказав: «Якщо це питання не поглиблюється, то Церква повинна бути суворою. У мене є способи поставити їх на своє місце, але я зараз не буду починати цього».

    Архієпископ Кіпрський Хризостом згадав про неповагу противників автокефалії ПЦУ до рішень Синоду, наголосивши на поведінці або навіть спробі обійти або зневажати предстоятеля. «Святий брат завжди повинен враховувати, що я все ще є архієпископом. Я не вмер. Я все ще живий».

    Члени Священного Синоду, які не погоджуються з визнанням автокефалії Православної Церкви України, якій було вирішено надати автокефалію Вселенським Патріархатом, утримуються від спільної Божественної Літургії, тим самим займаючи позицію на користь Російської православної церкви.

    Предстоятель Кіпрської церкви сказав: «Я думаю, що брати помиляються. Якщо я зацікавлений змусити їх бачити розум, вони перестають бути членами синоду, коли не поважають Священний Синод. Тому я мовчу, щоб Церкві не було шкоди».

    Архієпископ розповів про чесноту терпіння – поняття, якому його навчали, бувши ченцем у монастирі Святого Неофіта.

    «Коли хтось вперто наполягав на його точці зору, ми говорили “залишайтеся в своїй омані”», – підкреслив архієпископ Хризостом.

    Нагадаємо, один із митрополитів Кіпрської Церкви проповідує теорії змови і антивакцинацію. Раніше Синод Грецької православної Церкви просив обмежити його.

    У листопаді 2020 року відбувся Синод Кіпрської Православної Церкви на якому більшістю голосів (17 проти 10) підтвердили видання ПЦУ. Все це відбувалось на фоні бурхливої реакції митрополитів Лімасольского Афанасія, Кіккського Никифора, Тамаського Ісаї, Морфоського Неофіта, а також єпископа Аматського Миколи на рішення архієпископа Хризостома II згадати митрополита Київського Епіфанія й визнати Православну Церкву України.

    Найсвіжіше

    Популярне