Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Кіпрської Церкви проповідує теорії змови і антивакцинацію, – синод Елладської ПЦ просить його обмежити

    На Кіпрі з’явився (або вже давно був) свій Лука (Коваленко). Священний синод Елладської Православної Церкви звернувся до синоду Кіпрської Православної Церкви з «виразом сильного невдоволення» позицією і проповідями проросійського митрополита Морфского Неофіта (Масураса), який до недавнього часу виступав проти визнання автокефалії ПЦУ.

    Тепер, приводом до скандалу (і останньою краплею, як йдеться у листі Елладської ПЦ до синоду Кіпрської Церкви) стали висловлювання митрополита Неофіта з приводу вакцинації, передає romalewfronimati.blogspot.com

    Як відомо, Неофіт — категоричний противник вакцини, і вважає, що ті, хто виступають за вакцинацію грають за правилами «світового порядку». Більш того, в одному зі своїх останніх послань він взагалі заявив, що православні християни вакцину приймати не повинні. На його думку, «поборники Нового світового порядку прокладають шлях для нової епохи високих технологій без моральності, без чесноти, без Боголюдини Ісуса Христа», до чого не мають права приєднуватися християни.

    «Чи знаєте ви, що мета “ново-ерівців” скоротити населення Землі до 700 мільйонів чоловік? Чи знаєте ви, що вакцинація — це один із способів скорочення населення за допомогою заподіяння смерті, невиліковних хвороб і стерилізації молодого покоління?», – запитує митрополит Морфський у вірян.

    Звісно, що його конспірологічна теорія розходиться з позицією Синоду Елладської Церкви, який вважає, що вакцинація — «не предмет віри», а також, з позицією переважної більшості грецьких єрархів, які підтримують вакцинацію і вже самі вакцинувались.

    Елладська ПЦ направила лист синоду Кіпрської Православної Церкви, який був прочитаний предстоятелем Кіпрської Церкви – архієпископом Хризостомом в присутності членів синоду (в тому числі був присутній і митрополит Морфській Неофіт (Масурас)).

    Єрархи Елладської ПЦ попросили обмежити проповіді митрополита Неофіта, бо «коли поруч з нами вмирають люди від пандемії, єрарх не може заявляти, що коронавіруса не існує».

    Архієпископ Хризостом, прочитавши лист, закликав митрополита Морфського «поважати бажання священного синоду Грецької Церкви і припинити конкретні проповіді».

    Своєю чергою, митрополит Неофіт відповів, що сказав все, що хотів сказати з цього питання (вакцинації), і додав, що до Різдва до нього не повернеться.

    Але, на цьому інцидент не був вичерпаний. Вірні ініціювали збір підписів на захист митрополита Неофіта, якого вони порівнюють з преп. Максимом сповідником і Марком Ефесським. За їх словами, митрополит Неофіт — «сучасний борець за Православ’я».

    «І як у минулому святий Марк Ефеський відмовився підкоритися папі Римському і підписати унію Феррари та Флоренції, так сьогодні єпископ Морфський мужньо і відважно, серед небагатьох єпископів і духовенства в Грецької Православної Церкви та Кіпру, виступає проти єретичних поглядів, яким почали підкорятися більшість єпископів Церкви Греції і Кіпру».

    Варто зазначити, що Неофіт був одним із небагатьох єрархів Кіпрської ПЦ, які виступали проти визнання ПЦУ. Цю ситуацію у російському медійному просторі намагаються продемонструвати, як атаку Грецької Церкви на Кіпрську Церкву, хоча це не так. Обурення в Елладської Церкви викликали конспірологічні проповіді Неофіта, а не вся Кіпрська Церква. Це підтверджує і той факт, що звернення Елладської церкви зачитав предстоятель Кіпрської Церкви Хризостом, який попросив митрополита Неофіта «поважати бажання священного синоду Грецької Церкви і припинити конкретні проповіді».

    Крім того, Неофіт, за домовленістю з владою частково визнаної держави – «Північного Кіпру» відвідував Гюзельюрт (Морфу), де опікувався російськомовними віруючими.

    Як бачимо, дуже специфічне поєднання. Як тільки з’являються єрархи, які полюбляють Росію, одразу в них появляються конспірологічні теорії змови, або неприйняття рішення Вселенського патріархату. Для таких фанатиків, єдиновірна позиція, це та, яку диктує РПЦ, хоча у питанні вакцинації, РПЦ все ж таки не така радикальна як Неофіт.

    Найсвіжіше

    Популярне