Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Їх треба позбавити сану, – предстоятель Кіпрської церкви про єрархів, які виступили проти визнання ПЦУ

    Архієпископ Кіпрський Хризостом II вкрай різко висловився 2 листопада стосовно позиції чотирьох членів Синоду Кіпрської архієпископії – митрополитів Лімасольского Афанасія, Кіккського Никифора, Тамаського Ісаї, а також єпископа Аматського Миколи, які виступили проти визнання архієпископом автокефалії Православної Церкви України (ПЦУ) і вступу з нею в канонічне спілкування.
    В інтерв’ю газеті «Kathimerini», яке цитує «Orthodox Times», архієпископ Кіпрський назвав «чотириголовою парасинагогою» змову цих архієреїв, яких він вважає гідними позбавлення сану.
    Глава Кіпрської архієпископії заявив: «Те, що вони зробили, коли четверо зібрались без мене, називається парасинагогою і суворо карається позбавленням сану… Я хочу побачити, як далеко зайдуть їх провини. Митрополит Кіккський – старший, він має право говорити більше. Але  митрополит Тамаській –  ще дитина, і він мене засуджує! Це аморально, адже це я його висвятив. Ганьба йому!».
    Парасинагога – паралельне церковне товариство, що не робить хибних тверджень про догмати віри, але відокремлене від законної церковної організації.
    Хризостом нагадав, що саме Константинопольський патріархат був джерелом автокефалії всіх православних Церков, включаючи Російську, крім чотирьох Апостольських престолів Сходу. Це явище, на його думку, пов’язано з тим, що саме Константинопольський патріархат «поступається свою територію» при створенні нових автокефальних церков. «У випадку з Україною, це була єпархія Вселенського патріархату, яку лише передали в управління Російської Церкви», – нагадав Хризостом.
    Архієпископ повідомив, що після падіння комунізму Вселенський патріархат звернувся до РПЦ МП з проханням повернутися до статусу кво, що відкинув тодішній патріарх Алексій ІІ. Хризостом пред’явив Московському патріархату наступні претензії: «Він забрав дві єпархії в Грузії, дві єпархії з України [в Криму], він прийняв більше половини православних з Польщі, він забрав єпархії з Румунії. Хто дав їм право заснувати автокефальну Церкву в Америці? Це втручання в чужу юрисдикцію викликало потрясіння в усьому Православ’ї».
    Як зізнався архієпископ Хризостом, він вважав за доцільне заздалегідь не повідомляти митрополитам Кіпрської Церкви про намір поминати Київського митрополита, «щоб не турбувати і не сваритися з ними».
    Нагадаємо, раніше ми публікували відповідь єрархам Кіпрської церкви, які повстали проти рішення архієпископа Хризостома. Також Відбулась телефонна розмова предстоятелів ПЦУ та Кіпрської церкви.
     

    Найсвіжіше

    Популярне